- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Izgorela jedna od prvih škola na teritoriji Užica: Vatrogasci spasli 3.000 knjiga i tablu

© Fotolia / WellphotoVatrogasci
Vatrogasci - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Pratite nas
U požaru koji je noćas izbio u selu Drijetanj na Beloj zemlji kod Užica u nekadašnjoj školi, koja je kasnije pretvorena u stambeni objekat, sve je izgorelo sem knjiga i jedne table.
Srećom niko nije stradao, a vlasnica objekta Olivera Nikolić, kako kaže, zahvalna je do neba užičkim vatrogascima koji su joj spasili više od 3.000 knjiga.
„Još sam pod stresom, ali ovim mladićima vatrogascima zahvalna sam do neba, što su sprečili da izgore moje knjige. Izgoreo je ceo sprat i potkrovlje, ali knjige nisu. Police sa knjigama su ostale čitave. One knjige koje su počele da gore ovi hrabri ljudi su bacili u sneg, pa su malo nagorele. Knjige u prizemlju su potpuno čitave“, kaže Olivera.
Ovaj objekat je nekada bila osnovna škola u Drijetnju, sagrađena 1936. godine. Pored knjiga, ostala je cela i tabla na kojoj piše kako je ova škola nastala.
„Moj deda Mihailo Nikolić je dao svoju kuću da bude škola. I tu je bila škola do 1948. godine, kada je napravljena nova škola u selu. Zatim je moj otac Milenko, koji je mnogo voleo knjige i imao člansku kartu broj 1 u užičkoj biblioteci, počeo da skuplja knjige. Kada je pročitao sve knjige iz biblioteke, počeo je da nabavlja svoje. Izradio je i pečat i svaka njegova knjiga, odnosno ove knjige koje su spasili vatrogasci, imaju taj pečat“, kaže Olivera i dodaje da joj te knjige mnogo znače.
Jedan deo knjiga je dala i školskoj biblioteci u Drijetnju.
Ova, među prvim školama na teritoriji Užica, bila je svojevrsni spomenik, pa bi možda trebalo i grad Užice da se uključi u njenu obnovu, preneo je portal „Užice oglasna tabla“.
U gašenju požara, koji je izbio oko 1 sat po ponoći, učestvovalo je pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Bilo je snega na putu te su jedva stigli do mesta požara, a zatim su razvukli creva u dužini oko 100 metara. Creva su se skoro ledila na temperaturi od -10 stepeni. Požar su uz nadljudske napore ubrzo lokalizovali, a zatim ugasili i spasili knjige.
„Pitali su me da li treba da iznesu knjige, ali sam im rekla da ostanu na policama, jer u ovoj situaciji ne znam gde bi ih. Ja sam trenutno kod komšija“, dodala je Olivera.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala