- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Mađioničar“ je u Americi izgubio čarobni štapić

© REUTERS / Isaiah J. DowningArgentinski košarkaš Fakundo Kampaco
Argentinski košarkaš Fakundo Kampaco - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Pratite nas
Fakundo Kampaco, plejmejker Denver Nagetsa, igra ispod proseka ove sezone i to je jedan od razloga zašto ekipa iz Kolorada, koja ima aktuelnog najboljeg igrača sveta u timu, Nikolu Jokića, nema bolji odnos pobeda i poraza.
Kampaco, koji je godinama bio jedan od najboljih plejmejkera u Evropi, trebalo je da podigne nivo igre u odsustvu Džamala Mareja, ali uvećana minutaža za sada ima kontraefekat.
Argentinski mađioničar, kako vole da ga zovu njegovi navijači, u poslednje 22 utakmice šutira samo 34 odsto iz igre, a da na terenu provodi čak 25 minuta.
Poslednji košarkaš Denvera koji je bio toliko neefikasan, a da je pritom igrao dosta, bio je Emanuel Mudiej u sezoni 2015-2016.
Takođe, Kampaco ima najgori +/- u celoj ligi kada je reč o timovima koji imaju pozitivan učinak (više pobeda nego poraza). Sa Argentincem na terenu Nagetsi su u minusu neverovatnih 234 poena.
To nije sve, Kampaco je trenutno, uz Sadika Beja iz Detroita, košarkaš sa najviše utakmica ove sezone sa negativnim +/- (35).
Međutim, postoji i druga strana. Evropski ljubitelji košarke znaju koliko je Kampaco vredan košarkaš, te ne mogu tako lako da prihvate da je jedan od najgorih košarkaša u NBA.

U čemu je problem?

Loš +/- donekle je očekivan jer Faku uglavnom predvodi košarkaše koje ulaze sa klupe, te neko vreme na terenu provode bez Nikole Jokića, što po pravilu znači mučenje u igri.
Pored toga, treba pogledati i na koji način trener Majk Meloun koristi Kampaca. Argentinac je košarkaš koji mora da ima loptu u rukama jer je tada u stanju da čini saigrače boljima.
Ukoliko ga stavite da čeka pâs na linije za tri poena i šutira, nećete dobiti maksimum i izgledaće loše na terenu.
Kampaco nije sjajan šuter, kroz karijeru je dosta napredovao na tom polju, ali jednostavno nije uspeo da dođe do elitnog nivoa.
Međutim, sada se postavlja pitanje da li NBA ekipa može da bude uspešna sa Kampacom kao primarnim plejmejkerom, igračem koji će imati najviše loptu u rukama.
Kada imate Nikolu Jokića u ekipi onda je to gotovo nemoguće jer svaki napad ide kroz njega i to daje rezultat. Srpski košarkaš je MVP, igra na neverovatnom nivou i ne možete da mu uzmete loptu iz ruku i date Kampacu.
Dolazimo do zaključka da su Fakundo Kampaco i Denver Nagetsi loš spoj jer, kao što smo napisali, da bi dobili maksimum od njega morate da ga koriste na pravi način, a to je da on ima loptu u rukama, a ne da bude igrač koji će čekati dodavanje.

Da li takva NBA ekipa, koja da ključeve napada Kampacu, može da bude uspešna?

To je teško reći jer ma koliko Argentinac jeste dobar košarkaš, ne poseduje taj kvalitet da bude glavni ofanzivni košarkaš u najjačoj ligi na svetu.
U Real Madridu je to mogao, ali treba biti iskren i reći da se NBA košarka ne može porediti sa Evroligom.
Krajnji zaključak je da Kampaco nigde neće dobiti ulogu lidera u Americi, te da ako želi takvu ulogu mora da se vrati u Evropu.
U suprotnom izgledaće ovako kao što izgleda - kao jedan od najgorih igrača u NBA.
Jokić je ponovo pokazao da nije sa ove planete, ali – uzalud /video/
Hrvat nema rešenje za Jokića – pomagale i sudije, ali Srbin „sve zna“ /video/
Sva genijalnost Nikole Jokića /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala