- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Evroposlanici pozivaju na sankcije Dodiku

© AP Photo / Francisco SecoZasedanje Evropskog parlamenta u Briselu
Zasedanje Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Pratite nas
Poslanici četiri najveće grupe u Evropskom parlamentu osudili su, kako su naveli, „opasne aktivnosti na podelama“ srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i pozvali EU da sledi primer SAD i uvede sankcije Dodiku ukoliko, radikalno ne promeni kurs.
„Mi, poslanici u Evropskom parlamentu, oštro osuđujemo opasne aktivnosti na podelama srpskog člana Predsedništva BiH Milorda Dodika, koje predstavljaju namerni pokušaj podrivanja i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ustavnog poretka i drugih odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma“, navodi se u zajedničkom saopštenju.
Poslanici Evropske narodne partije, socijalisti i demokrate, liberali i zeleni pozvali su na temeljno preispitivanje i moguće zamrzavanje svih projekata i pomoći koje finansira EU „za i unutar Republike Srpske“, uključujući makrofinansijsku pomoć i finansiranje iz IPA III.
Evropski poslanici pozivaju na slobodne i pošteni izbore u BiH koji bi trebalo da se održe u oktobru 2022.godine i pružaju punu podršku mandatu Viskog predstavnika u BiH, koga, kako kažu, odlučno brane od javnih napada od strane Milorada Dodika, Srbije, Ruske Federacije i drugih aktera.
„Krajnje je vreme za čvršći, jasniji i kredibilniji pristup, zasnovan na demokratiji, vladavini prava, kao i 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba da ispuni kako bi bila preporučena za otvaranje pregovora o pristupanju EU“, zaključuje se u zajedničkom saopštenju poslaničkih grupa EP, preneo je Tanjug.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
REGION
„Opasno napuštanje diplomatske prakse“: Dodik o blogu britanskog ambasadora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala