- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Nuklearna energetika – gde je tu Srbija | Energija Sputnjika

© REUTERS / Petr Josek SnrČeška nuklearna elektrana "Dukovani"
Češka nuklearna elektrana Dukovani - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Pratite nas
Emisija „Energija Sputnjika“ ovog puta bavi se nuklearnom energijom i time treba li Srbiji nuklearna elektrana.
Aktuelna energetska kriza je, i pored toga što su nukleanrne elektrne posle havarije u Fukušimi bile stavljene na crnu listu, u igru vratila atomsku energiju.
To je, naravno, odmah izazvalo oprečne komentare po pitanju uloge nuklearne energije u odnosu na takozvanu zelenu energiju, ali i vratilo strah novih katastrofa i radioaktivnog zračenja isluženog nuklearnog goriva. Zagovornici nove renesanse nuklearki tvrde da je nuklearna energija, bar za sada, jedino moguće rešenje za obezbeđivanje dovoljnih količina električne energije za svet u 21. veku.
Sve to dovelo je do toga da se u svetu razvijaju nove nuklearne tehnologije, dok neki zatvaraju stare mnogi grade nove nuklearne reaktore. Tako se i u Srbiji ponovo priča o tome može li nuklearna enegija biti deo budućeg energetskog miksa, šta uraditi sa moratorijumom, treba li kupiti procenat u nekoj susednoj nuklearnoj elektrani ili graditi svoju, imamo li stručnih i finansijskih kapaciteta…
O svemu ovome u današnjoj emisiji “Energija Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za nuklearnu energetiku, Đuricom Tankosićem, koji je karijeru zapošeo u vreme bivše SFRJ, radio u JUGEL-u, učestvovao u ondašnjim planovima za izgradnju nuklearnih elektrana u u eks JU zemljama, radio na izgradnji nuklearke Krško, a potom skoro četiri decenije u svetski poznatim nuklearnim kompanijama, da bi karijeru završio kao predsednik WorleyParsons (Worley) Global Nuclear.
Nuklearna energetika – gde je tu Srbija | Energija Sputnjika
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala