- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Da li će vlada Rusije usvojiti predlog i meso zameniti insektima?

CC0 / / Stršljenovi
Stršljenovi - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Pratite nas
Savez industrijalaca i preduzetnika Rusije obratio se ruskoj vladi sa molbom da podrži novi biznis. Za vladu je već pripremljen plan za stimulaciju proizvodnje alternativne hrane napravljene od proteina insekata i biljaka.
Kako bi se u potpunosti razvio ovaj pravac, preduzeća će morati da dobijaju povoljne kredite i subvencije, kao i kompenzacije za kapitalne troškove. Pored toga u normativno-pravnoj bazi za sada ne postoji pojam alternativnih proizvoda. Ne postoje standardi za njihovo markiranje, prodaju i proizvodnju.
Preduzetnici su podvukli da je u SAD u ovom segmentu biznisa za tri kvartala tekuće godine uloženo 239 milijardi dolara, dok je u Rusiji za poslednje tri godine uloženo 300 miliona dolara.
Potpredsednik Saveza industrijalaca i preduzetnika Rusije, predsedavajući komiteta za investicionu politiku, razvoj i podršku izvozu Igor Vdovin podvukao je da u zemlji postoje svi uslovi za razvoj te tehnologije i ekonomskog proboja. Međutim, bez podrške države ništa neće uspeti.
„Važno je da se napravi agenda poljoprivredno-prehrambene tehnologije koja će biti aktuelna u Rusiji, koja će privući investitore i mobilisati inovativne startapove“, smatra on.
U martu je partner fonda „Fuel for Growth“, član Radne grupe „FoodNet“ Nacionalne tehnološke inicijative Andrej Zjuzin predvideo da će se u Rusiji uskoro pojaviti pecivo i meso insekata. Dodao je da su neke kompanije već isplanirale proizvodnju testenine i brašna od proteina larve „Crne muve“.
Najezda skakavaca - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
SVET
EU proglasila skakavce hranom za ljude
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala