- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Zapad priprema informativno polje za velike provokacije

© Sputnik / Mariя DevahinaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
Zapad pokušava da pripremi informativni prostor za niz velikih provokacija, uključujući i vojne, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za televiziju „Rusija 1“.
„U toku su pripreme, moguće, čitavog niza velikih provokacija. Za to se priprema javna svest, javno mnjenje. Za kolektivni Zapad, za NATO, za Anglosaksonce je izuzetno važno da stvore informativno polje. Bez njega oni ne mogu da deluju“, objasnila je ona.
„Zašto to rade? Ne isključujemo velikih informacionih manipulacija i provokacija u budućnosti, ne isključujemo, između ostalog, ni vojne provokacije“, dodala je Zaharova.
Kako je napomenula, da bi se stvorilo neophodan informativni prostor, već je objavljeno više dezinformacija – ne na „tajnom“ nivou društvenih mreža, već putem tradicionalnih medija.
Ona je podsetila na članak „Njujork tajmsa“ o navodnoj evakuaciji ruske ambasade u Ukrajini, zatim članak Blumberga o tome da je predsednik Kine navodno tražio od ruskog predsednika da ne napada Ukrajinu za vreme Olimpijade, što su demantovali i rusko i kinesko ministarstvo spoljnih poslova. Takođe je kao primer navela i nedavnu dezinformaciju britanskog Forin ofisa o pripremi državnog udara u Ukrajini.
„Danas je britanski Forin ofis objavio dezinformaciju. Najzanimljivije je kako je to izvedeno. Radi se o materijalima koji su objavljeni na njihovim zvaničnim resursima i koji govore da Rusija navodno sprema neki prevrat u Ukrajini... Materijal je pripremljen unapred. Mogao je biti objavljen i u subotu u toku dana i uveče. Ne, sa njihovog gledišta, izabrano je dobro vreme – 1.30 noću po moskovskom vremenu. Mislili su da nećemo reagovati i unapred su poslali materijal medijima... Mi smo odreagovali i nastavićemo da reagujemo“, istakla je ona.
Zaharova je postupke britanskog Forin ofisa nazvala zlonamernom informativnom agresijom.
„Te invazija, te državni udari, odnosno skup se širi kako bi ova tema večno bila aktivna“, sa ironijom je dodala portparolka.
Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije tvrdi da je dobilo informacije da navodno Rusija namerava da na vlast u Ukrajini dovede snage lojalne Moskvi. Moskva ove navode negira. S tim u vezi, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je ova saopštenja Londona dezinformacijom i pozvalo britanske kolege da prekinu da se bave provokacijama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala