- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Norveškoj počinju trodnevni razgovori sa talibanima

© Sputnik / Aleksandar Viljf / Uđi u bazu fotografijaOslo
Oslo - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
U Oslu su danas počeli trodnevni razgovori delegacije talibana (organizacija pod sankcijama UN zbog terorističke aktivnosti), koju predvodi ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutaki, sa zvaničnicima zapadnih vlada i predstavnicima avganistanskog civilnog društva zbog pogoršanja humanitarne situacije u Avganistanu.
Prvog dana razgovora predstavnici talibana sastaće se sa aktivistkinjama za zaštitu prava žena i ljudskih prava iz Avganistana i avganistanske dijaspore.
Pre razgovora, talibanski zamenik ministra kulture i informisanja objavio je na Tviteru poruku u kojoj je izrazio nadu u „dobro putovanje puno dostignuća“ i zahvalio Norveškoj, zemlji za koju je rekao da se nada da će postati kapija za dobre odnose sa Evropom.
Kako navodi AP, Ujedinjene nacije su uspele da obezbede izvesnu likvidnost i dozvolile novoj administraciji da plaća uvoz, uključujući struju, ali su upozorile da se čak milion avganistanske dece nalazi u riziku od gladi, a da većina stanovništva od 38 miliona ljudi u zemlji živi ispod granica siromaštva.
Norveško ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će se delegacija talibana sastati sa Avganistancima koji žive u Norveškoj.
„Norveška nastavlja da učestvuje u dijalogu sa talibanima kako bi promovisala ljudska prava, učešće žena u društvu i jačala humanitarne i ekonomske napore u Avganistanu kao podršku avganistanskom narodu“, navodi se u saopštenju norveškog ministarstva.
Delegacija SAD, koju predvodi specijalni predstavnik za Avganistan Tom Vest, planira da razgovara o „formiranju reprezentativnog političkog sistema, odgovorima na humanitarnu i ekonomsku krizu, bezbednosti i borbi protiv terorizma, zaštiti ljudskih prava, posebno obrazovanja za devojke i žene“, saopštio je američki Stejt department, preneo je Tanjug.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala