- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija je „tvrd orah“: Američke sankcije ne mogu ubiti njenu ekonomiju

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaZastave SAD i Rusije
Zastave SAD i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
U slučaju da SAD uvedu nove antiruske sankcije, te mere neće biti egzistencijalna pretnja za ekonomiju Rusije, smatra kolumnista britanskog lista „Dejli telegraf“ Džeremi Vorner.
Autor članka je ocenio da ograničenja mogu samo da zakomplikuju život Rusiji, ali ne i da joj zadaju smrtnosni udarac.
Njegovo mišljenje deli glavni ekonomista londonskog fonda „Renesans kepital“ Čarli Robertson.

„Rusija ima visok prag bola. Stabilna eksterna politika i fiskalna pozicija, bogate rezerve, proces zamene dolara u međunarodnim proračunima i dobro opremljen set alata za kontrasankcije čine je tvrdim orahom“, istakao je stručnjak.

Prema njegovim rečima, kako bi ostvario realan uticaj, Zapad mora da uradi isto što je učinio sa Iranom, odnosno da zabrani izvoz nafte i gasa i isključi Rusiju iz međunarodnog platnog sistema „Svift“.
„Nijedna od tih opcija ne deluje realno“, konstatovao je Vorner.
Podsetimo, američki senatori iz vladajuće Demokratske stranke ranije su predstavili predlog zakona o novim sankcijama protiv ključnih sektora ruske privrede, državnog duga i prvih lica države, uključujući predsednika Vladimira Putina, koje bi Vašington mogao da uvede ukoliko situacija u i oko Ukrajine eskalira.
U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.
Nensi Pelosi objavljuje rezultate glasanja o opozivu Donalda Trampa u Predstavničkom domu američkog Kongresa - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
RUSIJA
Kongres SAD: Rad na nacrtu novih sankcija protiv Rusije – prioritet za Ameriku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala