Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Preminuo episkop Lavrentije

© Foto : screenshot/Televizija HramEpiskop šabački Lavrentije
Episkop šabački Lavrentije - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
Episkop šabački i administrator Eparhije valjevske gospodin Lavrentije preminuo je danas oko 17 časova u Beogradu u 87. godini.
Vladika Lavrentije je od 2006. bio episkop šabački, a pre toga je bio episkop valjevsko-šabački, prenosi RTS.
Vladika Lavrentije rođen je 27. januara 1935. godine kao Živko Trifunović Rođen je u selu Bogoštici kod Krupnja 1935. godine. Njegovo svetovno ime bilo je Živko. Osnovnu školu je završio u Krupnju, a dva razreda gimnazije u Loznici, pravoslavnu Bogosloviju i Bogoslovski fakultet završio je u Beogradu.
U čin jerođakona rukopoložen je 1958, a u čin jeromonaha 1961. godine. Dve godine bio je duhovnik Crkve Ružice na Kalemegdanu (Beograd), posle toga parohijski sveštenik na Kupresu. Dve i po godine bio je profesor Bogoslovije u manastiru Krki i istovremeno paroh u Ivoševcima. U episkopski čin izabran je 1. juna 1967, a hirotonisan 16. avgusta 1967. u Sabornoj crkvi u Beogradu. Od 1967. do 1969. godine bio je vikarni episkop moravički u Beogradu.
Godine 1969. postavljen je za episkopa zapadnoevropskog i australijskog i ustoličen marta 1969. u Londonu. Pošto je stvorio uslove za formiranje nove eparhije u Australiji, postavljen je za Episkopa u zapadnu Evropu. U Himelstiru u Nemačkoj osnovao je eparhijski centar. Prvo je otkupio za Srpsku pravoslavnu crkvu jednu već sagrađenu crkvu, tu je zatim osnovao štampariju i izdao dela Sv. vladike Nikolaja Velimirovića i mnoge druge teološke knjige. U to vreme dela Vladike Nikolaja nisu mogla biti štampana u tadašnjoj Jugoslaviji.
Posle punih dvadeset godina episkopskog staža u dijaspori Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao ga je 1989. godine za episkopa šabačko-valjevskog. Ustoličen je u Šapcu 23. jula 1989. godine. Nastavio je započetu delatnost svog prethodnika kroz misionarsku izdavačku kuću „Glas Crkve“ Eparhije šabačko-valjevske, štampali su veliki broj knjiga, uspostavili pravoslavnu radio i TV stanicu.
Kao predstavnik i izaslanik Srpske pravoslavne crkve učestvovao je na mnogim međucrkvenim sastancima i držao predavanja i referate. Urednik je lista „Pravoslavni misionar“, a napisao je i više članaka versko-poučne sadržine.
Na njegov predlog Sveti arhijerejski sabor je na svom redovnom zasedanju u maju 2006. podelio veliku Eparhiju šabačko-valjevsku na dve eparhije: Šabačku sa sedištem u Šapcu i Valjevsku sa sedištem u Valjevu.
Zaveštao je organe januara 2011. godine u Loznici. Sakupio je medicinsku pomoć u Evropi gde je ranije službovao kao episkop, u vidu kreveta i aparata za dijalizu za šabačku bolnicu 2012. godine.
Dobio je Orden Svetog Arsenija Sremca Eparhije sremske 2016. godine i Svetog Save prvog stepena 2017. godine. Svečano je obeležio pola veka arhijerejske službe u julu 2017. godine. Odlikovan je ordenom Svetog Vladike Nikolaja Eparhije valjevske.
Dana 31. marta 2020. postavljen je za administratora Eparhije valjevske. Sa 54 godine arhijerejskog staža najduže je bio u tom činu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Građani ispred Hrama Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Saborom SPC predsedava vladika Vasilije, vladika Lavrentije hospitalizovan u KC Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala