Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Patrijarh Porfirije se oprostio od vladike Lavrentija

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh srpski Porfirije
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije oprostio se od episkopa šabačkog Lavrentija, koji je danas preminuo, navodeći da je vladika poštovao svaku ličnost, da je gajio nežnu ljubav prema svom narodu i spremnost na pomoć svakome, kao i da ga je krasila potpuna i bezuslovna odanost Crkvi, njenom ustrojstvu, poretku i njenom jedinstvu.
"Mi se sa tugom opraštamo od ovog divnog arhijereja i molimo Bogu za pokoj njegove duše, i u isto vreme se pitamo šta nam to Bog ukazuje kada je ovaj čas izabrao da sebi pozove najstarijeg srpskog arhijereja", naglasio je srpski patrijarh u poruci na Instagramu.
On je naveo da su se u ličnosti vladike Lavrentija sabrale najlepše osobine koje su krasile onu plejadu srpskih arhijereja koji su u doba blaženog spomena patrijarha srpskog Germana punog teških iskušenja, ''''čuvali i očuvali Vinograd Gospodnji zasađen u srpskom narodu''''.
"Uz poštovanje svake ličnosti, nežnu ljubav prema svom narodu i spremnost na pomoć svakome u nevolji, samopregor, zdravo rodoljublje, mudro izbegavanje nepotrebnih sukoba i spremnost na kompromis na dobro Crkve i naroda, ljubav prema bogosluženju, ali i prema književnosti i negovanje narodne kulture, ovo pokolenje arhijereja, a posebno vladiku Lavrentija, krasila je potpuna i bezuslovna odanost Crkvi, njenom ustrojstvu, poretku i njenom jedinstvu", istakao je patrijarh Porfirije.
Eto, to nam, napisao je patrijarh srpski, ''''Bog i poručuje danas kada je posle 64 godine monaške i 55 godina arhijerejske službe, u svoje Carstvo pozvao episkopa šabačkog Lavrentija''''.
"Večan ti pomen dostoblažene i prisnopamjatne oče i brate Lavrentije", istakao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala