- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Moćni „Admiral“: Rusija dobija modernizovani nosač krstarećih raketa

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaRatni brodovi Severne flote "Petar Veliki" i "Admiral Čabanjenko"
Ratni brodovi Severne flote Petar Veliki i Admiral Čabanjenko - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
Moćno naoružanje, savremena elektronika i poboljšana sposobnost za plovidbu – otkriveni su detalji modernizacije velikog protivpodmorničkog broda „Admiral Čabanjenko“.
Posle remonta, veteran Severne flote će zaista postati „univerzalni borac“ koji će moći da uništi bilo koje kopnene i morske ciljeve. Unapređeni će biti i drugi tipovi ratnih brodova.

„Admiral” dobija više projektila

„Admiral Čabanjenko“ je jedini predstavnik modernizovanog projekta 1155.1. Njegova starija braća - protivpodmornički brodovi tipa 1155 bili su najbrojniji sovjetski brodovi prvog ranga. Serija se pokazala izuzetno uspešnom jer su imali odlične performanse, protivpodmorničko naoružanje i dva helikoptera Ka-27PL u palubnim hangarima. Nedostacima se smatralo odsustvo protivbrodskog oružja i slaba protivvazdušna odbrana. Sada u floti ima sedam takvih protivpodmorničkih brodova koji se smatraju glavnim brodovima daleke morske zone, piše vojni komentator RIA Novosti Andrej Koc.
Brod „Admiral Čabanjenko“ se razlikuje od svojih prethodnika po tome što ima bolju hidroakustiku, više deplasmana, protivbrodske rakete „Moskit“, protivtorpedni odbrambeni raketni sistem RBU-12000 „Udav“, protivvazdušne raketne i artiljerijske sisteme (ZRAK) „Kortik“ i protivpodmornički kompleks „Vodopad-NK“. Kada je 1999.godine ušao u sastav flote, bio je moćan brod koji je sposoban ne samo da lovi neprijateljske podmornice, već i da pogađa vazdušne ciljeve.
Međutim, 2014.godine poslat je na remont koji se vremenom razvio u duboku modernizaciju.
Prema rečima izvora u odbrambenoj industriji, reč je pre svega o raketnom naoružanju. Konkretno „Čabanjenko“ će dobiti 4 četvorostruka bacača raketa „Uran“ i univerzalni brodski kompleks ZS14 sa 16 silosa za krstareće rakete „Kalibar“, „Oniks“ i perspektivne „Cirkon“ koje su preciznije i imaju veći domet od „Moskita“.
© Foto : Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje hipersonične rakete "Cirkon" sa fregate "Admiral Gorškov" u Belom moru
Lansiranje hipersonične rakete Cirkon sa fregate Admiral Gorškov u Belom moru - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
Lansiranje hipersonične rakete "Cirkon" sa fregate "Admiral Gorškov" u Belom moru
Tek modernizovani „Admiral Čabanjenko“ može da ponese ukupno 32 krstareće rakete. Naravno, po tome zaostaje za američkim razaračima „Arli Berk“ koji su slični „Čabanjenku“ po deplasmanu, ali znatno više može od ostalih tipova brodova Severne flote.
Što se tiče protivvazdušne odbrane, umesto zastarelih PVO „Kortik“, brod će biti naoružan pomorskim protivavionskim raketnim kompleksima „Pancir-M“ , protivvazdušnim raketnim sistemom „Štil“ sa kompletom municije od 48 projektila, kao i najnovijim protivbrodskim raketnim kompleksom „Otvet“ („Odgovor“) sa dometom vatre do 50 kilometara.
„Čabanjenko“ će biti opremljen radarskim stanicama, elektronskom opremom, komunikacijama i borbenim upravljanjem najnovije generacije. Promene su toliko velike da će brod biti reklasifikovan u fregatu prvog ranga. U stroj Severne flote vraća se krajem 2022. - početkom 2023.godine.

Nove mogućnosti

Program modernizacije ne uključuje samo brod „Čabanjenko“, već i ostale brodove projekta 1155. Tako je u aprilu 2021.godine fregata „Maršal Šapošnjikov“ stigla u Pacifičku flotu posle petogodišnjeg remota. Zamenjeno je 80 odsto kablovskih trasa, prerađeno oko 40 odsto konstrukcija trupa, postavljena je moderna radarska stanica MR-760 "Fregat-MA" i sistem za obradu informacija 5P-30N2 Fregat-N2. Brod je opremljen komunikacionim sistemom R-779-28, a artiljerijsku vatru sada kontroliše univerzalni sistem MR-123-02/3 „Bagira“.
Odlučeno je da se ne demontiraju četiri protivavionska topa AK-630M, dve četvorocevne torpedne cevi i dva bacača raketa RBU-6000. U pramcu su ostali lanseri PVO sistema „Kinžal“, a iza njih umesto zastarelog AK-100 postavljena je artiljerijska jedinica A-190-01 kalibra 100 milimetara. Brod je opremljen i sa 16 silosa za krstareće rakete „Kalibar“, „Oniks“ i „Cirkon“, dok se na bočnim stranama gde se ranije nalazio kompleks „Rastrub-B“ nalaze dva lansera 3C24 sa po četiri rakete „Uran“.
© Sputnik / Ministry of Defence of the Russian Federation / Uđi u bazu fotografijaRuski brod Tihookeanske flote „Maršal Šapošnjikov“
Ruski brod Tihookeanske flote „Maršal Šapošnjikov“  - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
Ruski brod Tihookeanske flote „Maršal Šapošnjikov“
Još naprednije će biti naoružan protivpodmornički brod Pacifičke flote „Admiral Vinogradov“ čiji je početak modernizacije najavljen krajem prošle godine. U preduzeću za gradnju i remont brodova „Dalzavod“ precizirano je da će biti zamenjeno skoro sto odsto borbenih sistema osim nosača za top AK-630. Brod će biti opremljen raketnim sistemom „Kalibar-NK“ i protivpodmorničkom raketom „Paket-NK“, dok će trup i kablovske trase biti promenjene.
Na bočnom zidu broda će biti ne dva, već četiri vertikalna lansera 3C14 sa po osam silosa na svakom, ne računajući četiri protivbrodske rakete „Uran“. Tako će „Vinogradov“ biti rekorder ruske flote sa krstarećim raketama do 48 jedinica. Kao i admiral „Čabanjenko“, brod će dobiti moćniji PVO sistem zasnovan na protivvazdušnom raketnom sistemu „Štilj“.
Prema planovima, fregata će se vratiti u službu 2024.godine.
Modernizuju se i još dva tipa projekta 1155– „Admiral Tributs“ koji je u službi od 1985.godine i „Admiral Pantelejev“( u službi od 1991.godine), te će za relativno kratko vreme flota biti ozbiljno ojačana.

Najbolje naoružan

Veliki protivpodmornički brodovi projekta 1155 i 1155.1 nisu jedini sovjetski brodovi koji će dostići savremeni nivo. Kompanija „Sevmaš“ od 2013.godine modernizuje nuklearnu ratnu krstaricu „Admiral Nahimov“ projekta 1144, 2 M „Orlan“. Od ovog giganta biće napravljen teški naoružan tip ruske ratne mornarice sa vertikalnim lanserima sa 80 silosa za krstareće rakete „Kalibar“, „Oniks“ i „Cirkon”, dok će PVO imati protivvazdušni raketni sistem C-400 sa 96 raketa.
Sistem PVO kratkog dometa „Kortik“ zameniće PVO sistem „Pancir-M“, raketni sistemi „Osa-M“ novi sistemi „Redut“, a kompleks „Paket-NK“ će štititi krstaricu od torpeda i podmornica iz neposredne blizine.
Naravno, uz to ide najsavremenija elektronika, koja će povećati situacionu svest posade i značajno proširiti mogućnosti upotrebe vazdušnog oružja.
„Nahimov“ će biti opremljen naprednim sistemima za komunikaciju i navigaciju, sistemom za elektronsko ratovanje, kao i vazdušnom grupom od tri palubna helikoptera Ka-27M koji će služiti za potragu podmornica. Radovi u fabrici bi trebalo da budu završeni 2022-2023.godine.
Veliki protivpodmornički brod „Admiral Čabanenko“  - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
RUSIJA
Ruska fregata „Admiral Čabanjenko“ uskoro snažnija za 32 krstareće rakete
Brodovi ruske Crnomorske flote - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
RUSIJA
„Rusko jezero“: Zašto Rusiji niko ništa ne može u Crnom moru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala