- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ko je novi izvestilac Bundestaga za Balkan: Pobegao iz Bosne, sada se vraća kao nemački političar

© Tanjug / TOMAS LIPINSKINovi izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović
Novi izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
Novi izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović sastaće se sledeće nedelje sa tzv. visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom. Politikolog Nenad Kecmanović smatra da je izbor Adisa Ahmetovića stav Nemačke u BiH: probošnjački odnosno antisrpski, te da pomenuti dvojac neće ništa dobro doneti RS.
Sledeće nedelje pored ostalih zakazanih razgovora, konsultacije u Bundestagu Kristijan Šmit će imati i sa novim izaslanikom za Zapadni Balkan - Adisom Ahmetovićem. Sa politikologom Nenadom Kecmanovićem razgovaramo o tome koliko konstruktivan može biti ovaj sastanak, kakvi strateški pravci Nemačke po pitanju BiH se mogu skovati u Ahmetovićevom kabinetu, te ko je zapravo ovaj mladi čovek poreklom iz Bosne koji je gostujući na TV Fejs u zanosu trijumfalističkog revanšizma izgovorio „Morao sam da pobegnem, a sada se vraćam kao nemački političar“.
"Kristijan Šmit se hvali kontaktom sa Ahmetovićem, kao što se i ovaj hvali kontaktom sa njim. Dakle, oko Bosne sarađuju dva nemačka političara Adis i Kristijan, pri čemu je priča o Adisu svojevrsna politička perverzija", kaže Kecmanović.

Izbor Ahmetovića je stav Nemačke o BiH

Izbor Ahmetovića na mesto izvestioca za Zapadni Balkan nije, smatra Kecmanović, tek omaška. Nemačka šalje kao izvestioca Bundestaga za Balkan mladića koji je dete bošnjačkih izbeglica iz BiH i nije teško, kaže, zamisliti kakvu je priču o ratnoj BiH još kao dečak u formativnom periodu slušao od svojih muslimanskih roditelja koji su zajedno sa njim morali da napuste svoje ognjište.
„Tokom uzajamnog etničkog čišćenja, a poslednji popis je pokazao da je bilo veće u FBiH nego u RS, za Adisa Ahmetovića su verovatno bili krivi Srbi, kao što bi za njegovog vršnjaka Srbina to bili muslimani/Bošnjaci. A izvestilac bi po definiciji trebalo da bude objektivan, a Adis, nema sumnje, naprosto ne može da bude nepristrasan. Nije stvar ni u tome što su poslanici Bundestaga prevideli ovu nezgodnu okolnost, pa ni u tome što su naivno pomislili da će izvestilac poreklom iz BiH biti posebno motivisan da nešto uradi na terenu. Ne, izbor Adisa Ahmetovića je stav Nemačke u BiH".

„Sada mi ništa ne možete, ali ja mogu vama“

U intervjuu za TV Fejs, prvo što je Ahmatović rekao, podseća Kecmanović, bilo je „Milorad Dodik je u šah-mat poziciji“, dok nijednom rečju nije pomenuo Izetbegovića, Džaferovića i Komšića koji Republici Srpskoj prete oružjem zato što vraća svoje ustavne nadležnosti, a Srbe nazivaju lošim narodom, genocidašima.

„Adis Ahmetović je apsolvirao zapadnu intervencionističku humanitarnu frazeologiju: „boriće se za mir i stabilnost u regionu, za ekonomski prosperitet svih građana, protiv mržnje i korupcije“. Ali, ne može da sakrije revanšizam pa kaže „Morao sam da pobegnem, a sada se vraćam kao nemački političar“. Dakle, sada mi više ništa ne možete, ali ja mogu vama“.

Sve im je krenulo naopako

Naš sagovornik podseća da je Nemačka vodeća ekonomska sila Evrope i srazmerno tome ima i veliki politički uticaj, ali mu se čini da svoje liderstvo u EU želi da potvrdi baš na slučaju BiH pa i slučaju KiM. Taj projekat Nemačkoj, ukazuje Kecmanović, ne ide baš najbolje iako su joj SAD prepustile da okonča „nedovršeni posao u Bosni“.
„Sve im je krenulo naopako još od pokušaja da se Šmit u SB UN nametne kao visoki predstavnik. Za Rusiju i Kinu on ne postoji, na polovini BiH ga ne priznaju. On pokazuje poslovičnu nemačku upornost i doslednost, ali ne može da ostvari ni jedinstvenu podršku EU. I sam kaže da putuje i telefonira i radi na tome kako bi ostvario širi konsenzus protiv Srpske i Dodika. Čuo se, veli, sa Eskobarom, Palmerom, Pičom, Placerom, Stoltrenbergom, Veselim. Evo sada se hvali kontaktom sa Ahmetovićem. To još uvek baš i nije neki rezultat“.

Šmitovom maršrutom via Beograd

Prvu posetu Srbiji Ahmetović je inače najavio u februaru. Biće to, smatra Kecmanović, istom maršrutom via Beograd koju je već prošao Šmit sa mršavim rezultatom.

„U Srbiji je zbog značajnih nemačkih investicija i Vučićevih dobrih odnosa sa Merkelovom Šmit lepo primljen, čak i oslovljen kao visoki predstavnik i preporučen kao „iskusan i Srbima blagonaklon političar“, ali ništa više od toga. To je za Šmita mršav rezultat jer nije bilo reči o Dodiku i vraćanju nadležnosti. Vučić je, naprotiv, mnogo puta ponovio da „podržava (izvorni) Dejton“ i da „neće prihvatiti sankcije protiv bilo koga u RS“, kao i to „da nije on taj koji vodi politiku Srpske““.

Ni Adis Ahmetović, uveren je Kecmanović, neće proći bolje, ali pritisci na Srbiju zbog Srpske će se nastaviti.
„I Srbija i Srpska kao vojno neutralne imaju i politički interes i moralnu obavezu prema Rusiji i Kini, Mađarskoj i drugim prijateljima. U svakom slučaju, Srpska mora da vraća otete ustavne nadležnosti ili je neće biti“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala