- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Borelj osudio demoliranje sedišta Evropske službe za spoljne poslove u Briselu /video, foto/

© REUTERS / STEPHANE MAHEŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
Šef diplomatije EU Žozep Borelj osudio je nasilje tokom današnjih protesta protiv kovid mera kada je razbijeno nekoliko lokala, uključujući i stakla na sedištu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u Briselu.
„Snažno osuđujem nerazumno razaranje i nasilje tokom današnjih protesta u Briselu, uključujući i ono učinjeno na zgradi naše Evropske službe za spoljne poslove”, poručio je Borelj na Tviteru.
Žozep Borelj je na Tviteru podelio i sliku na kojoj obilazi razbijeni ulaz u zgradu EEAS-a.
On je zahvalio pripadnicima belgijske federalne policije na njihovim aktivnostima tokom današnjih protesta, prenosi Tanjug.
Oko 50.000 građana okupilo se danas u Briselu na sveevropskim demonstracijama protiv mera koje vlasti država članica uvode u cilju suzbijanja pandemije kovida 19. Demonstranti su u zapalili zastavu EU i napali policijski kombi
Iako su demonstracije najavljene kao mirne, došlo je do intervencije policije, uz korišćenje suzavca i vodenih topova.
Organizatori protesta su udruženje „Ujedinjeni Evropljani“, u saradnji sa pokretom „Demonstracije širom sveta za slobodu“, uz učešće 600 lokalnih evropskih organizacija, poručuju da u pitanju nisu politički protesti niti protesti protiv vakcinacije, već da im je cilj da ukažu na nekorektan način na koji vlasti uvode restriktivne mere širom EU.
Demonstranti su u Belgiju stigli i iz okolnih zemlja, na prvom mestu Francuske, Holandije i Nemačke, a u šetnji ulicama Brisela pozivali su na poštovanje slobode, demokratije, ljudskih prava i ustava.
© Foto : screenshot Sputnik live TelegramSveevropske demonstracije protiv korona mera u Briselu
Sveevropske demonstracije protiv korona mera u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Sveevropske demonstracije protiv korona mera u Briselu
Sa pozornice u parku Sankontiner, koji se nalazi u blizini sedišta najvažnijih EU institucija, organizatori protesta pozvali su na poštovanje prava građana da se izjasne o merama koje se uvode cilju u suzbijanja pandemije i osudili dosadašnju politiku, po kojoj su se zdravstvene mere usvajale prvenstveno na političkom nivou.
Čovek nosi zastavu Francuske na demonstracijama u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
SVET
„Žuti prsluci“ ponovo na ulicama zbog vakcinalnog pasoša /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala