- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Film „Svedok“ – kroz ratni put Zorana Stankovića o razmerama zločina nad Srbima

© Tanjug / ZORAN ZESTICSrpsko groblje u Bratuncu, blizu Srebrenice
Srpsko groblje u Bratuncu, blizu Srebrenice - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
Film „Svedok“, čije je snimanje počelo u Kravici kod Bratunca je istorijsko-biografski film koji tematizuje ratni put čuvenog srpskog patologa dr Zorana Stankovića na teritoriji BiH. Kroz Stankovićev rad tokom ratova 90-tih, film tematizuje i veličinu stradanja srpskog naroda u Republici Srpskoj, kaže za Sputnjik novinar i reditelj filma Denis Bojić.
Naš sagovornik napominje da je tokom rata dr Stanković obdukovao preko 7500 srpskih žrtava. Film će, prema Bojićevim rečima, biti sniman na pet lokacija, masovnih grobnica gde su izvršeni ratni zločini nad Srpskim narodom – Kravica, Mrkonjić grad, Brod, Šekovići i Zvornik.
Groblje u Bratuncu, BiH - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
KULTURA
U Kravicama kod Bratunca počinje snimanje filma „Svjedok“

Delo Zorana Stankovića otkrilo je kolike su bile razmere zločina nad Srbima u RS

„Lokacije su određene prvenstveno ratnim putem dr Stankovića, ali i arhivskim materijalom. Na svakoj lokaciji snimamo povorku sećanja, koja odaje počast svim našim stradalim žrtvama, a odaje počast svemu onome što je Zoran Stanković uradio za srpski narod“, kaže Bojić.
U već održanoj povorci sećanja u Kravici je učestvovalo preko hiljadu ljudi, dodaje on, koji su došli iz čitavog Podrinja sa obe strane reke Drine.
„Na jedan veličanstven, dostojanstven način odali smo počast žrtvama i snimili smo kadrove za film koji će pokazati, ne samo razmere našeg stradanja, nego i činjenicu da su ljudi ostali da i dalje žive u Podrinju i da srpski narod nije nestao uprkos svim nedaćama koje su ga zadesile“, ističe Bojić.
© Foto : Medija centar BeogradZoran Stanković
Zoran Stanković - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Zoran Stanković
Kako nam priča Bojić, sa Zoranom Stankovićem se upoznao 2015. na premjeri njegovog filma „Djeca“, filma koji tematizuje stradanje roditelja koji su izgubili decu u proteklom ratu. Ovaj film je ostavio upečatljiv utisak na Stankovića i tako je počela saradnja između mladog srpskog reditelja i čuvenog patologa.
„Vremenom, kako se naše prijateljstvo produbljivalo, rađala se ideja da kroz njegov rad, njegovu biografiju i njegovu arhivu uradimo priču o stradanju srpskog naroda na prostorima gde je radio tokom rata. Nažalost, dr Stanković je preminuo deset dana pre nego što je snimanje trebalo da počne, ali ja nisam odustao od ideje da film završim. Film je uz saglasnost njegove porodice i u produkciji RTRS-a i Centra za istraživanje ratnih zločina i nestalih lica RS nastavljen. Promenjen je koncept, promenjena je forma, ali suština je ostala ista, jer ono što je Zoran Stanković uradio ne može biti promenjeno sa protokom vremena“, navodi Bojić.

Činjenice su nepromenjive

Film „Svedok“ baziran je na činjenicama, a činjenice su neoborive i ne podležu mogućnosti različitih interpretacija – one govore da je srpski narod u BiH stradao tokom rata. Stradali sui drugi narodi, dodaje naš sagovornik, ali, kako kaže, čini mu se da stradanje Srba nije dovoljno akcentovano i da tome nije pridata dovoljno velika pažnja.
„Film će naći svoje mesto u istoriji i mislim da će njegova snaga i njegova veličina biti tek određena u vremenu koje dolazi. Ako sve bude išlo po planu i planiranom redosledu, siguran sam da će ovo delo imati značajan uticaj na generacije koje dolaze – mislim da će one imati jedno verodostojno tumačenje dešavanja na ovim prostorima tokom devedesetih godina i da će biti, ako ništa drugo, kamen temeljac kulture sećanja srpskog naroda“, zaključuje Bojić.
Denis Bojić je autor nekoliko dokumentarnih filmova, među kojima se, pored već pomenutog filma „Djeca“ ističe i „Lica lafore“, o borbi porodice Gajić, čije su dve kćerke obolele od neizlečive Laforine bolesti, najtežeg oblika epilepsije.
© RTRS, fotografija dobijena ljubaznošću Denisa BojićaGrađani se okupljaju pred početak Povorke sećanja u Kravici kod Bratunca
Građani se okupljaju pred početak Povorke sećanja u Kravici kod Bratunca  - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Građani se okupljaju pred početak Povorke sećanja u Kravici kod Bratunca
Zoran Stanković preminuo je od posledica koronavirusa oktobra prošle godine. Tokom građanskih ratova u bivšoj Jugoslaviji vodio je patološka i forenzička ispitivanja poginulih vojnika i civila – prvo u Vukovaru oko godinu dana, a kasnije i u Podrinju u Republici Srpskoj. Stanković je kroz svoj rad dokumentovao način na koji su zločini nad Srbima vršeni. On je bio taj koji je pronašao telo jedanaestogodišnjeg dečaka Slobodana Stojanovića koga su na zverski način ubile snage pod komandom Nasera Orića, a kog je on, čak i kada je Orića Sud BiH oslobodio odgovornosti za zločine, otvoreno optuživao ne samo da je nalogodavac, već i da je neposredni izvršilac brojnih zločina nad srpskim narodom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala