- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blinken: Trenutno uvođenje sankcija Rusiji dovešće do gubitka njihovog obuzdavajućeg efekta

© REUTERS / POOLAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države smatraju da bi trenutno uvođenje sankcija Rusiji u vezi sa situacijom u Ukrajini dovelo do gubitka njihovog efekta obuzdavanja, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
„Glavni cilj sankcija je obuzdavanje ruske agresije. Na taj način, ako ih sada uvedemo, izgubićemo efekat obuzdavanja“, rekao je Blinken u intervjuu za „Si-En-En“, komentarišući razvoj situacije oko Ukrajine.
Kako je primetio, sve mere koje SAD i njihovi saveznici sada preduzimaju imaju za cilj da „obuzdaju i podstaknu Rusiju da odustane od agresivnih dejstava (protiv Ukrajine), dok istovremeno traže diplomatsko rešenje nastale situacije“.
Istovremeno je dodao da se Vašington i evropske zemlje pripremaju „za svaki mogući scenario“ oko Ukrajine.

Bezbednosni problemi

Vašington smatra da u odnosima sa Moskvom postoji niz oblasti u kojima strane mogu da reše „međusobne zabrinutosti koji se tiču bezbednosti u Evropi na način koji bi odgovarao svim stranama“, rekao je Blinken.
Prema njegovim rečima, jedan od primera takvih oblasti mogla bi biti kontrola naoružanja.
Američki političar je dodao da Sjedinjene Američke Države u odgovorima Rusiji na bezbednosna pitanja neće praviti kompromise po pitanju politike otvorenih vrata u NATO-u.
Kako je naveo, SAD i Rusija imaju priliku da pronađu zajednički jezik u oblastima koje se tiču evropske bezbednosti, kao što su „kontrola naoružanja, transparentnost, smanjenje rizika i razmeštanje raketnih sistema“.
„Istovremeno sam jasno stavio do znanja ministru spoljnih poslova (Rusije) Sergeju Lavrovu da postoje određeni osnovni principi po kojima ne dozvoljavamo ni trunku kompromisa, na primer, politika otvorenih vrata NATO-a, pravo zemalja da odluče sa kim i kojim savezima žele da se pridruže“, objasnio je Blinken.
Američki državni sekretar odbio je da prokomentariše britansku verziju o tome da Rusija navodno priprema prevrat u Ukrajini, ali je rekao da je Vašington odavno izdavao takva upozorenja.
„Ne mogu da komentarišem nečije obaveštajne podatke. Ali znate da smo nedeljama upozoravali upravo na takvu taktiku. Javno smo to izjavljivali“, rekao je on.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je ranije da britanska strana unapred sprema dezinformacije o pripremanju prevrata u Ukrajini u nadi da ruska strana neće odgovoriti na vreme.
Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala