- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blinken: SAD nastavljaju da jačaju odbrambeni potencijal Ukrajine

© REUTERS / U.S. Air Force/Mauricio CampinoIsporuke američkog oružja Ukrajini
Isporuke američkog oružja Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nastavljaju da jačaju odbrambene kapacitete Ukrajine istovremeno sarađujući sa Rusijom putem diplomatskih kanala, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
„Zato mi, čak i kada učestvujemo u diplomatskoj saradnji (sa Rusijom), da bismo shvatili da li postoji mogućnost za jačanje kolektivne bezbednosti na uzajamnoj osnovi, odgovaramo na neke od zabrinutosti koje Rusija ima, a ona, sa svoje strane, daje odgovore na mnoge naše bojazni – čak i tada jačamo odbranu i sredstva za obuzdavanje (Ukrajine)“, rekao je Blinken u intervjuu za „Si-Bi-Es“, odgovarajući na pitanje da li Vašington smatra da Moskva pokušava da „kupi vreme” u svetlu situacije oko Ukrajine.
„Prošle godine smo isporučili više vojne pomoći Ukrajini nego bilo koje prethodne godine. Preduzimamo mere protiv ruskih agenata u Ukrajini koji nastoje da destabilizuju vladu. Upravo sam odobrio transfer Ukrajini američke vojne tehnologije u drugim zemljama“, rekao je američki državni sekretar.
Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala