- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bivši ruski ministar: Širak zahvalio Jeljcinu za spasavanje francuskog diplomate

© AFP 2023 / Photo by TELEVISION RUSSEBivši predstavnik Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice Vensan Košetel nakon oslobađanja iz čečenskog zatočeništva
Bivši predstavnik Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice Vensan Košetel nakon oslobađanja iz čečenskog zatočeništva - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
Krajem 1990-ih francuski predsednik Žak Širak pozvao je ruskog predsednika Borisa Jeljcina i zahvalio mu na pomoći u oslobađanju francuskog zvaničnika Vensana Košetela, rekao je bivši ruski ministar unutrašnjih poslova Sergej Stepašin.
U intervjuu za „Rosijsku gazetu“ Stepašin se prisetio Košetelove otmice 29. januara 1998. godine u Vladikavkazu. Košetel je tada bio predstavnik Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice.
Dana 12. decembra 1998. godine Košetel je pušten na slobodu nakon specijalne operacije Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije uz učešće tadašnjeg zamenika ministra Vladimira Rušajla i Mihaila Gucerijeva, koji je danas poznati biznismen, a tada je bio tvorac prvog u Rusiji specijalnog ekonomskog prostora – povoljne ekonomske zone Ingušetija – koju je nadgledao u statusu zamenika predsedavajućeg Državne dume.
„Košetel je bio oslobođen i vratio se u Moskvu. Veoma toplo je govorio o onima koji su ga spasili – setio se mene, Borisa Nikolajeviča (Jeljcina), Mihaila Safarbekoviča (Gucerijeva), Vladimira Rušajla. Širak je zatim nazvao Jeljcina i izrazio mu duboku zahvalnost“, ispričao je Stepašin.
On je dodao da je Gucerijev mogao da izvrši ozbiljan pritisak na čečenske biznismene, što je pomoglo u spasavanju Košetela, koji je skoro godinu dana proveo u čečenskom zatočeništvu. Osim toga, Gucerijev je pomogao i u spasavanju opunomoćenog predstavnika Rusije u Čečeniji Valentina Vlasova.
„Tada sam rekao Jeljcinu: Ne bi bilo loše Gucerijevu dati državnu nagradu. Ali Mihail Safarbekovič je, saznavši za ovo, prigovorio: Ne treba mi ordenje za to – ja ne ratujem“, rekao je Stepašin.
Bivši ministar unutrašnjih poslova dodao je da su ga Francuzi odlikovali Ordenom Legije časti, ali da bi taj orden trebalo da bude zajednička nagrada za njega i Gucerijeva. Stepašin je takođe izrazio iskrenu zahvalnost Gucerijevu za njegovo učešće u spasavanju vojnika, za njegovu hrabrost i odvažnost.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala