- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Berluskoni u bolnici, ništa od kandidature za predsednika

© AFP 2023 / TIZIANA FABIBivši italijanski premijer Silvio Berluskoni
Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni hospitalizovan je u Milanu.
Berluskoni (85) je primljen je u bolnicu zbog obavljanja rutinskih pregleda, javila je italijanska agencija ANSA, ne navodeći druge detalje.
Više puta je bio primljen u bolnicu tokom prošle godine nakon što se zarazio virusom korona 2020. godine, napominje Rojters.

Ništa od kandidature

Britanska agencija je u subotu javila da je Berluskoni odlučio da se ne kandiduje za predsednika Republike.
Italijanski parlament će se sastati u ponedeljak, 24. januara, kako bi počeo glasanje za novog šefa države, koji bi zamenio odlazećeg predsednika Serđa Matarelu.
Aktuelni premijer Mario Dragi jasno je stavio do znanja da bi želeo da postane predsednik. To znači da bi morao da bude postavljen novi premijer ili da budu održani izbori godinu dana pre roka.
Druge ličnosti koje se smatraju kandidatima su bivši predsednik donjeg doma parlamenta Pjer Ferdinando Kasini, bivši premijer Đulijano Amato i aktuelna ministarka pravde Marta Kartabija.
Predsednik, koji se bira na sedmogodišnji mandat, uglavnom ima ceremonijalnu ulogu, ali uživa široka ovlašćenja nakon izbora ili kada vlada padne.
On ima poslednju reč prilikom imenovanja premijera i drugih članova kabineta.
Izbori, sprovedeni tajnim glasanjem među više od 1.000 parlamentaraca i regionalnih predstavnika, predstavljaju nepredvidiv proces koji često traje nekoliko dana.
Zvaničnih kandidata nema, a svaki poslanik na parčetu papira napiše ime po svom izboru. U prva tri kruga glasanja, za izbor predsednika potrebna je dvotrećinska većina.
Od četvrtog glasanja pa nadalje, cenzus se spušta na prostu većinu. Parlamentarci glasaju jedan za drugim i svaki krug glasanja obično traje duže od četiri sata, preneo je Tanjug.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala