- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zagonetna egipatska mumija devojčice otkriva nove tajne drevne medicine

© Sputnik / Ksenia Nikolskaya / Uđi u bazu fotografijaLa momia descubierta en el oasis de El Fayum, Egipto
La momia descubierta en el oasis de El Fayum, Egipto - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
Poslednja naučna studija je pronašla nove dokaze o lečenju u starom Egiptu. Ovo je prvi zabeleženi slučaj zavijene rane na mumificiranom telu, koji bi mogao da otkrije više informacija o drevnim medicinskim praksama.
Naučnici su otkrili zavijenu ranu na mumiji devojčice ne starije od četiri godine, koja je umrla pre oko 2.000 godina. Prema snimcima urađenim skenerom i objavljenim u „Međunarodnom časopisu paleopatologije“, mumija ima zavoj na donjoj levoj nozi. Čini se da je rana bila inficirana kada je devojčica umrla, jer su snimci pokazali tragove gnoja.
Mumija koja je uklonjena iz Alininog groba u oazi Fajum, jugozapadno od Kaira, iznenadila je naučnike jer su prvi put pronašli dokaze zavijene rane na mumiji.

„To nam daje naznake o tome kako su drevni Egipćani lečili takve infekcije ili apscese tokom svog života (...) Bilo je veoma uzbudljivo jer to nismo očekivali. Ništa slično ovome nikada ranije nije opisano“, rekao je za Insajder direktor Institut za proučavanje mumija u Italiji i autor studije Albert Cink.

Naučnici ne isključuju mogućnost da su za lečenje upale u ovoj oblasti primenjivane neke specifične biljke ili masti. Prema Albertu Cinku, ovo se može proveriti uzimanjem uzoraka iz tog područja kako bi se otkrilo šta je izazvalo infekciju i kako su je ljudi tretirali u to vreme, iako bi to podrazumevalo odmotavanje mumije ili uzimanje uzorka iglom za biopsiju.
Ono što ostaje enigma za istraživače je precizno objašnjenje zašto su zavoji u ovom slučaju ostavljeni na povređenom mestu. Jedna od teorija koju je da su balzamatori namerno stavljali zavoj jer su stari Egipćani verovali da mumificirano telo treba da bude što savršenije za život posle smrti.

„Možda su nekako pokušali da nastave proces lečenja u zagrobnom životu... Uvek postoje neka iznenađenja kada proučavamo mumije“, rekao je Cink.

Naučnici smatraju da stari Egipćani nisu znali stvari kao što su funkcionisanje srca, infekcije koje izazivaju mikrobi ili ćelije koje izazivaju rak, ali su imali stručno razumevanje medicinske prakse u lečenju rana i povreda.
Varšavska mumija - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Rešena misterija: Zašto je do sada nađena samo jedna mumija trudnice
Egipatska mumija - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Prvi put posle 3.000 godina: Otkriveno šta se krije u mumiji velikog faraona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala