- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Reakcije iz Rusije na pregovore Lavrova i Blinkena: Americi moramo na sve načine izneti naše stavove

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaGrb na zgradi Saveta Federacije Rusije
Grb na zgradi Saveta Federacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
Pratite nas
Pregovori šefova diplomatija Rusije i SAD Sergeja Lavrova i Entonija Blinkena dokazali su da je pokrenut proces rešavanja aktuelnih problema, samim tim dokle god postoji šansa da se stavovi Rusije predoče američkim partnerima, tu šansu treba iskoristiti na sve moguće načine, izjavio je zamenik šefa Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov.
Takođe je rekao i da ovih sat i po vremena, koliko je utrošeno na današnje pregovore, nisu bačeni u vodu.
„Svaki minut tih pregovora veoma skupo koštaju, sve dok se ti pregovori nastavljaju“, kazao je on.
Kosačov je takođe kazao i da Rusija, međutim, neće večno sedeti za pregovaračkim stolom a da se pritom ne nazire kraj tih pregovora.

„Ako i kada uvidimo da nas zovu da razgovaramo o nečemu o čemu smo već više puta razgovarali, siguran sam da će se sve to jako brzo završiti“, dodao je.

Istovremeno, zamenik šefa komiteta za međunarodne poslove Rusije Vladimir Džabarov kazao je da to što Vašington kao glavni problem prilikom pregovora sa Moskvom navodi Ukrajinu govori samo o tome da se ukrajinsko pitanje koristi kao instrument borbe protiv Rusije.
On je ujedno i izrazio zabrinutost zbog toga što Vašington saziva nove i nove susrete što može da se protumači i kao pokušaj da se razvuče priča oko bezbednosnih inicijativa koje je predložila Rusija.
„Mislim da upravo stoga Amerikanci i igraju na kartu Ukrajine, dok mislim i da ljudi u Ukrajini to dobro razumeju“, dodao je.
Sa druge strane, Kosačov je, komentarišući temu evropske bezbednosti, naglasio da SAD prilikom uvlačenja novih država u okvir NATO-a pokušavaju da naprave svojevrsni „bezbednosni kišobran“, doduše samo za njih, dok Rusija nastoji da napravi isto to ali za sve zemlje Evrope.
On je takođe izrazio žaljenje zbog toga što Zapad koristi Ukrajinu zarad globalne konfrontacije sa Rusijom, dok glavni problem uopšte nije ni povezan sa samom Ukrajinom, već sa željom Zapada da upravlja čitavim svetom.
Sergej Lavrov na sastanku sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u Ženevi  - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
RUSIJA
Lavrov: Rusija nije pretnja ukrajinskom narodu i ne namerava da napadne Ukrajinu /video/
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
SVET
Blinken: Rusija pred izborom - pregovori ili konflikt /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala