- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Narod niko nije pitao da li želi u NATO“: Bugarski premijer na meti kritika zbog odgovora Rusiji

© AP Photo / Petar PetrovZastave Bugarske i NATO-a na ceremoniji obeležavanja stupanja Bugarske u ovaj vojni savez
Zastave Bugarske i NATO-a na ceremoniji obeležavanja stupanja Bugarske u ovaj vojni savez - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
Pratite nas
Kada je Bugarska ušla u NATO 2004. godine, niko nije pitao stanovništvo da li to želi ili ne, izjavila je poslanica parlamentarne stranke „Preporod“ Elena Gunčeva.
Kako je kazala, zbog toga tvrdnja bugarskog premijera Kirila Petkova koji je rekao da je zemlja napravila svoj izbor ulaskom u NATO – nije tačna.
Gunčeva ističe da su u NATO želeli Solomon Pasi, koji je tada bio na dužnosti ministra spoljnih poslova Bugarske, i bivša ambasadorka Bugarske u SAD Elena Poptodorova.

„A bugarski narod i Bugare niko nije pitao – možda zbog toga što bi rezultat veoma ražalostio naručioce“, napisala je Gunčeva na Fejsbuku.

Podsetimo, nakon što je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da ruski zahtevi o bezbednosnim garancijama podrazumevaju povlačenje NATO snaga iz Bugarske i Rumunije, Petkov se oglasio rekavši da je NATO bio izbor Bugarske, da se zemlja već opredelila, te da je kolektivna odbrana ista za sve članice Alijanse.
Lider stranke „Preporod“ Kostadin Kostadinov ranije je rekao da tenzije u odnosima NATO-a i Rusije u ovom trenutku potiču od Alijanse koja u poslednje vreme stalno tvrdi kako će „Rusi u svakom trenutku ući u Ukrajinu“.
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
REGION
Bugarski ministar odbrane: Spremni smo da odreagujemo u slučaju konflikta Rusije i Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala