- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rusija nije pretnja ukrajinskom narodu i ne namerava da napadne Ukrajinu /video/

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov na sastanku sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u Ženevi
Sergej Lavrov na sastanku sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u Ženevi  - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Ženevi da Rusija nikada nije bila pretnja ukrajinskom narodu i da ne namerava da napadne Ukrajinu.

„Pomenuli ste izjavu o tome da Ukrajina ne predstavlja nikakvu pretnju po Rusiju. Želim još jednom da podsetim one koji se bave analizom naših stavova da Rusija nikada i nigde, nijednom, nije bila pretnja ukrajinskom narodu“, rekao je ministar novinarima.

Podsetio je i na to da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski javno rekao da treba „poslati u Rusiju“ one njegove sugrađane koji sebe doživljavaju kao Ruse i nazvao „smećem“ one koji se u Donbasu bore protiv državnog terorizma od strane kijevskog režima.

„Ko kome predstavlja pretnju i u šta te pretnje mogu da se pretvore - veliko je pitanje. Rusija nema nameru da napadne Ukrajinu“, rekao Lavrov komentarišući navodne pretnje Rusije Kijevu.

Rekao je i da tokom razgovora ponovio zahtev Moskve o neširenju NATO na Istok i dodao da je Blinken obećao da će Amerika izneti svoj stav prema toj obavezi.
„NATO radi protiv Rusije i zbog toga se Moskva izjašnjava protiv širenja bloka na Istok. Taj savez je bio formiran protiv SSSR, a sada radi protiv Rusije“, istakao je šef ruske diplomatije.
Moskva, kako je istakao, ne pretenduje na zone uticaja, ali to što sada NATO radi u odnosu prema Ukrajini pokazuje da oni upravo tako vide tu zemlju.
On je dodao da su se na sastanku ponovo mogli čuti neki od argumenata SAD u prilog slobode izbora Alijanse.
Prema rečima Lavrova, Rusija ne isključuje da je sva histerija koju je Zapad podigao oko Ukrajine usmerena na to da se prikrije kurs Kijeva u pravcu neispunjavanja obaveza iz kompleksa mera "Minsk 2".
„Još jednom sam ga pozvao da iskoristi uticaj na kijevski režim kako bi ga primorao da se urazumi i prestane da sabotira taj najvažniji dokument“, rekao je Lavrov.
Žalosno je, kako kaže, što odrasli ljudi odmeravaju ko je bolji i jači, a ne razmišljaju o tome kako da svet učine bezbednim.
Takođe je istakao da Rusija smatra da se pitanjem Ukrajine treba detaljno baviti, ali da se tema arhitekture evropske bezbednosti ne sme svoditi na to.
Razgovore je ocenio kao korisne i otvorene i dodao da se procena o tome u kom pravcu idu pregovori, ispravnom ili ne, može doneti tek kad Rusija dobije nekakvu reakciju SAD na papiru povodom predloga o garancijama bezbednosti.
Lavrov je rekao da razmeštanje ruskih vojnih baza u Latinskoj Americi, konkretno u Venecueli i na Kubi, nije bilo tema razgovora, kao i da Blinken nije pokretao pitanje pomoći ODKB Kazahstanu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala