- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kongres SAD: Rad na nacrtu novih sankcija protiv Rusije – prioritet za Ameriku

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteNensi Pelosi objavljuje rezultate glasanja o opozivu Donalda Trampa u Predstavničkom domu američkog Kongresa
Nensi Pelosi objavljuje rezultate glasanja o opozivu Donalda Trampa u Predstavničkom domu američkog Kongresa - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
Pratite nas
Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je da je rad na nacrtu zakona o sankcijama protiv Rusije, uključujući rukovodstvo zemlje i podršku Ukrajini – jedan od prioriteta konngresmena.
Kako je istakla, uprkos tome što glavni zadatak ostaje „zadovoljavanje potreba američkog naroda u vreme pandemije“, kongresmeni se istovremeno bave „mnogim drugim značajnim prioritetima nacije“. Pelosi je navela rad na nacrtu zakona „povezanog sa Ukrajinom“ za koji je zadužen međunarodni komitet Predstavničkog doma.
„Taj nacrt zakona je sveobuhvatan i odobrava moćne sankcije protiv ruskih vladinih zvaničnika, finansijskih institucija i transakcija, povećava strano vojno finansiranje Ukrajine“, navela je Pelosi.
U oba doma američkog Kongresa cirkuliše nekoliko inicijativa o sankcijama protiv Rusije u svetlu eskalacije napetosti na istoku Evrope. Predstavnici demokrata, koji kontrolišu oba doma, zalažu se za uvođenje sankcija protiv Rusije u slučaju invazije na Ukrajinu, dok republikanci pozivaju da se deluje preventivno i da se odmah uvedu ograničenja, između ostalog, i protiv ruskog gasovoda „Severni tok 2“.
U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom, a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.
Ruski zvaničnici iz dana u dan izjavljuju da se ruska vojska nalazi na sopstvenoj teritoriji i, prema tome, niko nema pravo da postavlja zahteve u vezi sa njenim kretanjem.
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
RUSIJA
Bajden preti neviđenim sankcijama: Zabraniću ruskim bankama da koriste dolare
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala