- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bivši bugarski ministar: Premijer ponavlja jugoslovenski i sovjetski kliše o „fašističkom režimu“

© Depositphotos.com / VileviSofija, prestonica Bugarske
Sofija, prestonica Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
Pratite nas
Istorijska pismenost bugarskog premijera Kirila Petkova je ravna nuli, smatra bivši ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov komentarišući nedavne izjave bugarskog premijera na temu akcija Bugarske u Makedoniji tokom Drugog svetskog rata..
Vardarskom Makedonijom je upravljala Bugarska od aprila 1941. godine do septembra 1944. godine. U Bugarskoj se ovaj period naziva bugarska administracija, a u Severnoj Makedoniji – bugarska fašistička okupacija, s obzirom da je tih godina Bugarska bila član Trojnog pakta i njena teritorija je služila za raspoređivanje nemačke vojske koja se spremala za operacije u Jugoslaviji i Grčkoj.
Kako pišu bugarski izvori, u Makedoniji su na bugarsku vojsku gledali kao na oslobodioce.
Bugarski premijer je 18. januara bio u poseti Severnoj Makedoniji kada je izjavio da ne treba ignorisati neke istorijske činjenice, kao što je bugarsko upravljanje u Makedoniji, već je potrebno govoriti o „fašističkom režimu ako je postojao, a ne o bugarskim fašistima“. On je naveo da je fašistički režim bio aktuelan širom Evrope i specijalna radna grupa bugarskih i makedonskih eksperata bi trebalo da razjasni kako je to uticalo na Severnu Makedoniju.
Ova izjava premijera je izazvala negodovanje na društvenim mrežama i među nekim političarima i novinarima. Prema rečima bivšeg ministra odbrane Bugarske, Petkovu bi trebalo odgovoriti da u Bugarskoj nikada nije bio fašistički režim, što je i naučno dokazano, i da je vreme da prestane da koristi jugoslovenski i sovjetski kliše.
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
SVET
Bugarski političar o mogućim sankcijama zbog Severne Makedonije: Amerika da objasni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala