- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajdenova pretnja uništila bi - Ameriku

© AP Photo / Patrick SemanskyAmerički predsednik Džo Bajden
Američki predsednik Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
Pratite nas
Ako bi se ostvarile pretnje američkog predsednika Džozefa Bajdena koje predviđaju zabranu ruskim bankama da koriste dolare to bi bilo „samoubistvo“ za američku ekonomiju, snažan udarac za Evropu, dok bi Rusija — preživela, ocenjuju ruski eksperti.
Komentarišući Bajdenovu pretnju da SAD spremaju sankcije Rusiji „kakve Vladimir Putin nikad nije video“ i da će Moskva platiti cenu ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, ruski političari ocenjuju da Bajden koristi dolar kao „sankciono oružje“, što stvara napetosti u celom ekonomskom svetu, a to bi moglo da ubrza potragu za alternativom za američku valutu koja je već u toku. Zbog toga će dolar biti ozbiljno poljuljan kao svetska valuta.
Ruski ekonomisti ocenjuju da zabrana dolara — ako do toga uopšte dođe — neće imati katastrofalne posledice po Rusiju. Šef Analitičkog centra za finansijska istraživanja NIFI ruskog Ministarstva finansija, doktor ekonomije Igor Varjaš smatra da bi takve sankcije samo podstakle Rusiju da brže pređe na druge valute. Istovremeno, takve sankcije bi zadale jači udarac Americi nego Rusiji.
„Mi se i sami udaljavamo od dolara, a oni će nam samo pomoći da to brže učinimo. Osim toga, od ovoga će sigurno izgubiti SAD. Za nekoliko milijardi dolara mi prodajemo Americi raketne motore, hranu, pa čak i naftu i gas, a plaćanja se vrše u dolarima. I šta će onda oni? U uslovima energetske krize imaće prazne police u mnogim prodavnicama. Tamo se ionako već oseća kriza, pa ako prekinu saradnju sa Moskvom, sigurno im neće biti bolje. Oni će sami sebi pucati u nogu“, smatra Varjaš.

Rešenje — prelazak sa dolara na druge valute

Ruski ekspert Igor Nikolajev ističe da takve antiruske mere ne bi zaustavile ruski finansijski sistem, jer ako se i zabrani upotreba dolara moglo bi se preći na evro.
„Značajan deo naših operacija se odvija u dolarima i to ide preko američkih banaka, tako da postoji mogućnost da se uvedu odgovarajuće sankcije. To će biti dodatni troškovi za rusku stranu, ali ne i kritični. Postojaće ograničenja za finansijske transakcije, ali će one i dalje moći da se obavljaju. To će zahtevati posredničke operacije ili će se postići dogovor o prelasku na druge valute. Biće troškova, jer će morati da se izvrše dodatne transakcije, ali se finansijski sistem neće zaustaviti“, smatra Nikolajev.
Eksperti napominju da u svetu već postoje zemlje koje ne koriste dolar u transakcijama sa stranim zemljama i ističu da Amerika nema moć da potpuno zabrani transakcije u toj valuti. To je pokazala praksa uvođenja sankcija Iranu, kada su transakcije preko američkih banaka bile potpuno zabranjene. Ipak, Iran je preko banaka trećih zemalja, iako uz određenu cenu, obavljao transakcije koristeći stranu valutu. Dakle, potpuna izolacija Irana nije uspela.
© Sputnik / Mikhail Kutuzov„Ako se i zabrani upotreba dolara moglo bi se preći na evro“.
Rublje, dolari i evri - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
„Ako se i zabrani upotreba dolara moglo bi se preći na evro“.
Primera radi, Iran i Rusija su prestale da koriste dolar u međusobnim obračunima i prešli su na nacionalne valute, a u slučaju nužde — na evro. Zbog toga eksperti zaključuju da je nemoguće potpuno blokirati transakcije u dolarima, jer da bi to uradili, Amerikanci treba da nateraju sve zemlje da odustanu od takvih obračuna sa Rusijom, a nisu sve zemlje spremne da deluju na štetu svojih interesa.
Postoje takođe i mišljenja da bi zabrana dolara mogla da dovede i ka stvaranju nove kriptovalute za obračune između Rusije i EU.

Bajden puca u prazno

Ipak, većina ruskih analitičara smatra da se Bajdenova pretnja „verovatno neće ostvariti“ iz više razloga. Prvo, zato što bi to bio udarac za američku ekonomiju. Drugo, zbog povezanosti dolarskih transakcija sa izvozom važne ruske robe u Evropu, pre svega energenata. Evropa se neće odreći ruskog gasa i neće pristati da se smrzava, a to bi istovremeno moglo da pokvari odnose SAD i njenih evropskih saveznika.
Eksperti navode da ruske isporuke čine trećinu celokupnog gasa u Evropi i one bi morale biti prekinute u slučaju uvođenja sankcija, pošto se tradicionalno plaćanje takve robe vrši u dolarima. S obzirom na brzinu kojom zemlje Evrope prelaze na obnovljive izvore energije, jasno je da ruski gas nema alternativu u Evropi.
© Sputnik / Grigoriy SisoevSeverni tok
Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Severni tok
Tome u prilog ide i izjava norveškog premijera, koji je rekao da u slučaju da dođe do prekida isporuka ruskog gasa Nemačkoj, Norveška neće moći da ga zameni, pošto ta zemlja nema rezerve koje bi mogle da nadoknade deficit.
Drugo, to je pitanje poverenja i isplativosti. Velike svetske sile, poput Kine, odustale bi od dolara, jer bi se postavilo pitanje isplativosti ulaganja u tu valutu ako njihove banke u svakom trenutku mogu da izgube mogućnost da rade sa njom.
Zbog svega toga, veruju u Moskvi, američka ekonomija ne može sebi da dopusti takve antiruske sankcije.
Iznoseći svoje pretnje Bajden je rekao i da se ruski predsednik Vladimir Putin nalazi pred izborom: deeskalacija i politika ili konfrontacija i posledice. Ipak, on je siguran da Putin ne želi rat.
Kremlj je upozorio da Bajdenove pretnje Rusiji podstiču usijane glave u Kijevu na novi građanski rat i da one ni na koji način ne doprinose smanjenju tenzija koje su sada nastale u Evropi.
Zgrada Saveta federacije Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
RUSIJA
Moskva: Zabrana ruskim bankama da koriste dolare najviše bi pogodila samu Ameriku
Dolari - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
RUSIJA
Rusija se oslobađa američkih hartija od vrednosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala