- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američkom Kongresu podnet nacrt zakona o sankcijama protiv ruskog rukovodstva

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePredstavnički dom američkog Kongresa
Predstavnički dom američkog Kongresa - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
Pratite nas
Predstavničkom domu američkog Kongresa podnet je novi nacrt zakona koji predviđa antiruske sankcije, a dokument je pripremio predsednik međunarodnog komiteta, demokrata Gregori Miks, saopštila je pres-služba Komiteta.
„Predsednik Komiteta Miks podneo je nacrt zakona o daljem kažnjavanju privrede i drugim posledicama po Rusiju u slučaju dalje invazije ili potkopavanja ukrajinskog suvereniteta“, navodi se u saopštenju.
Ističe se da Miks predlaže nacrt zakona paralelno sa inicijativom koju je ranije podneo Senatu demokrata Robert Menendez.

Kako je precizirano, nacrt predviđa uvođenje sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2“, ekstraktivne industrije, najmanje tri finansijske institucije, državnog duga, predsednika Vladimira Putina i drugih predstavnika rukovodstva. Zakonodavci takođe predlažu da se Ukrajini ubrzano pruži odbrambena pomoć.

Podsetimo, američki senatori iz vladajuće Demokratske stranke ranije su predstavili predlog zakona o novim sankcijama protiv ključnih sektora ruske privrede, državnog duga i prvih lica države, uključujući predsednika Vladimira Putina, koje bi Vašington mogao da uvede ukoliko situacija u i oko Ukrajine eskalira.
U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Ruski zvaničnici iz dana u dan izjavljuju da se ruska vojska nalazi na sopstvenoj teritoriji i, prema tome, niko nema pravo da postavlja zahteve u vezi sa njenim kretanjem.
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
RUSIJA
Bajden preti neviđenim sankcijama: Zabraniću ruskim bankama da koriste dolare
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala