- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: NATO pretvara svemir u bojno polje

© Foto : Roskosmos / Oleg KotovStatelit u Zemljinoj orbiti
Statelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Pratite nas
Strategija NATO-a za svemirsku politiku je destruktivna i usmerena na pretvaranje svemira u bojno polje, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Dokument je tendenciozan i, zapravo, provokativan. Sačinjen je u skladu sa destruktivnim smernicama svemirski značajnih zemalja-članica NATO-a na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, čiji je cilj postavljanje oružja u svemir, upotreba sile ili pretnje silom protiv svemirskih objekata drugih zemalja i pretvaranje svemira u bojno polje“, naglasila je portparolka.
Ona je dodala da je dokument o svemirskoj politici NATO-a pokušaj da se legalizuje upotreba sile u svemiru, što je u suprotnosti sa sprečavanjem trke u naoružanju u ovoj sredini.
Zaharova je napomenula da se dokument, objavljen 17. januara pod nazivom Sveobuhvatna politika NATO-a o svemiru, odnosi na prioritetne zadatke i pravce rada Alijanse u svemiru.
Prema njenim rečima, ovi faktori još jednom potvrđuju relevantnost i ispravnost predloga Moskve za bezbednosnim garancijama, kao i potrebu za pravno obavezujućim inicijativama koje promovišu Rusija i njeni istomišljenici za sprečavanje trke u naoružanju u svemiru.
NATO je ranije objavio Sveobuhvatnu politiku NATO-a u svemiru, koja ima za cilj da principe kolektivne odbrane Alijanse proširi na svemir, uključujući i član 5 – „napad na jednog je napad na sve“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala