- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki Kongres predlaže nove sankcije: „Rusija sponzor terorizma“

© AFP 2023 / PABLO PORCIUNCULAPogled na zgradu američkog Kongresa u Vašingtonu
Pogled na zgradu američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Pratite nas
Američki kongresmen-republikanac Džim Benks predstavio je novi nacrt sankcija Rusiji, navodi se sajtu američkog Kongresa.
„(Predlog zakona) o uvođenju sankcija protiv Ruske Federacije i u druge svrhe“, piše u saopštenju.
Napominje se da je predlog dostavljen 19. januara. Incijativu je podržalo još 38 kongresmena. Tekst nacrta zakona za sada nije zvanično objavljen.
Prema informacijama lista „Vašington post“, predlog zakona je nazvan Zakon o odgovornosti Putina i uključuje sledeće stavke:
sankcije protiv predsednika Rusije Vladimira Putina, svih članova vlade, kao i sankcije protiv ruskih činovnika i oficira, među kojima su portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, premijer Mihail Mišustin, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško, šef predsedničke administracije Anton Vajno, prvi zamenik šefa administracije Sergej Kirijenko, predsednica Centralne izborne komisije Rusije Ela Pamfilova, predsednik Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin, direktor FSB Aleksandar Bortnikov i drugi.
sankcije ruskim biznismenima: Romanu Abramoviču, Ališeru Usmanovu, Olegu Deripaski, Igoru Sečinu, Alekseju Mileru, Andreju Kostinu, Genadiju Timčenku
sankcije protiv novinara: glavne urednice novinske agencije „Rusija sevodnja“ i RT Margarite Simonjan, novinara Vladimira Solovjova i generalnogo direktora „Prvog kanala“ Konstantina Ernsta.
proglašavanje snaga u Donbasu „koje podržava Rusija“ teroristima i proglašavanje Rusije za državu-sponzora terorizma
zabrana finansijskih transakcija sa ruskim javnim dugom
mere protiv „Severnog toka 2“, uključujući organizacije povezane sa njim i njihove akcionare
prekidanje dijaloga o sajber-bezbednosti dok se ne završe napadi na američke institucije
zaustavljanje dijaloga o strateškoj stabilnosti sve dok je Krim ruski.
Američki predsednik Džozef Bajden je u sredu na konferenciji za novinare izjavio da je Vašington spreman da usvoji novi paket ograničenja protiv Moskve u slučaju zaoštravanja situacije oko Ukrajine. Među mogućim koracima naveo je i zabranu ruskim bankama da obavljaju transakcije u dolarima i isključenje sa SVIFT-a.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala