- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Skinuta oznaka tajnosti: Osvanuo snimak koji prikazuje američki napad na civile /video/

© AFP 2023 / Bonny SchoonakkerDron, bespilotna letelica u američkoj bazi Bagram u Avganistanu
Dron, bespilotna letelica u američkoj bazi Bagram u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Pratite nas
Pentagon je objavio video-snimke koji prikazuju američki vazdušni napad u kojem je prošle godine ubijeno 10 civila u avganistanskoj prestonici, što je bila jedna od poslednjih američkih borbenih misija pre nego što je Vašington okončao dvodecenijski rat.
Snimak sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti prikazuje trenutak kada su avganistanski humanitarni radnik i devet drugih neboraca, uključujući sedmoro dece, ubijeni u američkom napadu uz pomoć dve bespilotne letelice koje su letele iznad Kabula tokom bombaškog napada 29. avgusta 2021, piše „Njujork tajms“.
Dok je vojska prvobitno tvrdila da je napad bio usmeren na pripadnike DAEŠA (organizacija zabranjena u Rusiji) koji su prevozili eksploziv, kasnije je primorana da se povuče i prizna da su u napadu ubijeni samo civili.
Uoči napada, dve bespilotne letelice pratile su belu „tojotu korolu“ koju je vozio čovek kasnije identifikovan kao Zemari Ahmadi, humanitarni radnik američke organizacije za hranu i obrazovanje. Nakon što je neko vreme praćen, Ahmadijev auto je pogođen na prilazu njegove kuće, što se vidi 8. minuta na snimku. Eksplozija je zahvatila imanje, momentalno ubivši Ahmadija i nekoliko dece koja su izjurila da ga pozdrave, kao i druge članove porodice u blizini.
Istraga koju je sprovelo vazduhoplovstvo SAD zaključila je da operacija nije prekršila nijedan zakon i nije preporučila nikakvu disciplinsku akciju. Iako je istraga otkrila da snimci nadzora pokazuju prisustvo najmanje jednog deteta u blizini mesta napada oko dva minuta pre nego što je pokrenuta, Pentagon je rekao da bi to bilo lako propustiti u realnom vremenu, prenosi RT.
Avganistanci prelaze granicu sa Iranom - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
RUSIJA
Rusija upozorava: Preti novi talas migrantske krize nakon odlaska Amerike iz Avganistana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala