- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruskom oklopnom vozilu ne može ništa ni arktički mraz /video/

© Wikipedia / Public domain/FRED W. BAKER IIIOklopna vozila BVP
Oklopna vozila BVP - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Pratite nas
Dizel gorivo, ulje u motoru, rashladna tečnost ostali su zaleđeni u oklopnom vozilu u BMP-3. Testira se da li će sistem moći da ih zagreje toliko da mogu da neometano funkcionišu.
Televizijska ekipa „Zvezde“ napravila je eksperiment koji je pokazao prohodnost borbenih pešadijskih vozila BMP-3 po snegu. Bilo je potrebno više od sat vremena kako bi potpuno zakopali mašinu u sneg, u smet visine dva metra. BMP-3 je ostao ispod snega nekoliko sati, ali je bez obzira na to motor uspešno pokrenut.
Provera svih sistema BMP se odvija u specijalnoj klimatskoj komori u kojoj je često temperatura i minus 50 stepeni Celzijusa. Testira se da li će sistem uspeti da zagreje vozilo kako bi moglo nesmetano da radi. Kako bi se odmrzlo dizel gorivo, ulje u motoru i rashladna tečnost potrebno je više od pola sata. Međutim, BMP-3 se zagrejao, napustio komoru i izašao na minus deset stepeni Celzijusa.
Povećana prohodnost mašine, pre svega u severnim teritorijama i na Arktiku se testira u fabrici „Kuranmašzavod“ koja je jedini proizvođač BMP-3 u Rusiji. Jedna od novina su eksperimentalne, proširene i lagane gusenice.
Pored obaveznih provera, jedna mašina iz BMP partije se i periodično ispituje. To podrazumeva vožnju od 8.000 kilometara po zemlji tokom jeseni, po snegu na minus 30 stepeni Celzijusa i po pesku na 40 stepeni Celzijusa. Tokom leta se vrše ispitivanja u kojima se pešadijsko oklopno vozilo BMP testira po vodi. Mašina može kvalitetno da se kreće u svim vremenskim uslovima i predstavlja amfibijsko vozilo. Topovi i mitraljezi se na vozilu mogu koristiti nekoliko dana i nije potrebno da se podmazuju ili čiste.
BMP-3 je dobio dodatne oklopne rešetke i ekrane. Ova vozila su od prošle godine postala deo Oružanih snaga Rusije sa kompletom za zaštitu od kumulativnih projektila, a što nije uticalo na njihovu brzinu i prohodnost.
Tenkovi T-90 Proriv  - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
RUSIJA
Tenkovi, oklopni transporteri: Ruska vojska će dobiti više od 400 borbenih vozila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala