Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Načelnik Generalštaba: Vojska Srbije će reagovati na jednostrane akcije KBS na severu Kosova

© Sputnik / Lola ĐorđevićNačelnik Generalštaba, Vojska Srbije, general Milan Mojsilović, NGŠ
Načelnik Generalštaba, Vojska Srbije, general Milan Mojsilović, NGŠ - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Pratite nas
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general Milan Mojsilović rekao je da ne isključuje nove jednostrane akcije kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova i Metohije (KiM), ali je dodao da će VS reagovati na takve pokušaje.
"Ne isključujem mogućnost da se bezbednosne snage koje postoje na Kosovu i Metohiji (KiM) jednostrano i nesrazmerno angažuju u cilju dostizanja određenih političkih poena na terenu, ali će naš zahtev, insistiranje, pa i neke druge stvari biti u funkciji obezbeđenja, ne samo mira, nego i stanja bezbednosti koje garantuje da naši ljudi na KiM mogu da žive i ostvaruju svoja prava kao svi građani ove zemlje", rekao je general Mojsilović nakon jučerašnje analize stanja i sposobnosti VS tokom prošle godine.
Ponovio je da su prema Rezoluciji 1244 i Vojnotehničkom sporazumu iz Kumanova jedinice Kfora jedine legalne snage u pokrajini.
"Insistiramo da njihov odnos sa drugim bezbednosnim subjektima koji u našim dokumentima nisu prepoznati kao nosioci bilo koje bezbednosne funkcije, bude nepristrasan i u duhu potpisanih sporazuma i ne odnose se samo na kosovsku policiju, nego i na kosovske snage bezednosti, sa zabranom prelaska na sever KiM bez posebne saglasnosti komadnata Kfora", rekao je Mojsilović.
Dodao je da se u slučajevima kada se dešava da kosovske snage uz saglasnost ili bez saglasnosti Kfora pređu na sever južne Pokrajine VS preduzima zadatke u skladu s tim.
"Bili ste svedoci povećanja našeg angažovanja uz administrativne linije, posebno na pravcima koji vode sa severa ka centralnom delu Srbije i prevetntivnog razmeštaja snaga za brzo reagovanje VS", rekao je načelnik Generalštaba VS.
Naveo je kako je zadovoljan odnosom novog komandanta Kfora i da se ta saradnja zasad odvija u duhu predviđanja stanja i bez ozbiljnih incidenata koji bi ugrožavali realizaciju Vojnotehničkog sporazuma i Rezoluciju 1244, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala