- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Muzički festival „Rosi fest“ od 25. do 29. januara u Beogradu

© Foto : Rosi festKoncert Sinagogalnog ansambla iz Berlina i hora "Braća Baruh" iz Beograda
Koncert Sinagogalnog ansambla iz Berlina i hora Braća Baruh iz Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Pratite nas
Muzički festival „Rosi fest 2022“ biće održan od 25. do 29. januara sa učešćem stranih i domaćih umetnika u Narodnom muzeju i Narodnom pozorištu u Beogradu, saopštila je direkcija festivala.
Otvaranje manifestacije 25. januara biće u znaku specifične muzičke izložbe u Atrijumu Narodnog muzeja, odnosno u vidu savremeno postavljenog koncerta – „Muzičke izložbe baroka“, u režiji pozorišne umetnice Ane Grigorović.
Među izvođačima će biti kamerni sastav najstarijeg jevrejskog hora na svetu – „Braća Baruh“, kamerni instrumentalni sastav, kao i solisti Aleksandra Jovanović (sopran), prof. Ladislav Mezei (violončelo) i doc. Stefan Zekića (dirigent, bariton).
Raznovrstan program sastavljen je od pažljivo odabranih kompozicija Rosija, Monteverdija, Lotija, Lidartija, Hendla i drugih baroknih kompozitora.
Na tradicionalnom koncertu za ovaj festival „Portreti i sećanja“, na Jutjub kanalu festivala 27. januara biće emitovana dela mladih kompozitora odabrana na istoimenom konkursu od strane umetničkog saveta festivala.
Tema konkursa ima cilj interpretaciju i održavanje sećanja na događaje i ličnosti u pogledu holokausta putem novih dela klasične muzike.
Ove godine biće izvedena dela sedam mladih autora iz pet zemalja: Otoa Vankea (Češka), Horhea Andresa (SAD), Karmel Kuriel (Izrael), Marka Karanfilovskog (Srbija), Gila Dorija (Izrael), Česnija Palmera (Južnoafrička Republika) i Pavela Nesita (Češka).
Deo programa festivala posvećen je i naučnom istraživanju, tako da će dr Ana Stefanović, ugledni srpski muzikolog, ponovo održati predavanje u Muzeju Narodnog pozorišta 28. januara.
U nastavku tog festivalskog dana na maloj sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta biće izveden i koncert „Inspiracije za violinu i harfu“ sastava „Duo Edit“, koji će izvesti širok dijapazon programa u aranžmanu za ovaj nesvakidašnji instrumentalni bend: od poznatih dela klasične muzike do hitova iz mnogih mjuzikala.
Finalno veče 29. januara biće u znaku koncerta vokalnog ansambla „Elinor“ iz Slovenije koji će predstaviti repertoar kompozicija širokog stilskog spektra, od vremena Salomona Rosija do danas.
Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Jevrejske opštine Beograd, SOKOJ, ambsade Izraela i Italijanskog instituta za kulturu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala