- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kako će prelomiti Crna Gora: Manjinska vlada ili izbori

© Sputnik / Nebojša PopovićKrivokapić sa članovima svog kabineta u Belom salonu Skupštine Crne Gore
Krivokapić sa članovima svog kabineta u Belom salonu Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Pratite nas
Ukoliko manjinska vlada u Crnoj Gori bude formirana ona neće biti dugovječna, a jedino izbori mogu rješiti nagomilane probleme u zemlji, smatra analitičar Predrag Drecun.
U toj vladi, predviđa Drecun, ako SNP uđe u nju, brzo će doći do antagonizama između manjinskih partija i SNP-a, uslovno kao srpske stranke.
„Problem je što manjinske stranke u Crnoj Gori ne rade ono što im legitimno pripada — da rade u korist svog naroda, već žele da rade, konkretno, na štetu srpskog naroda. Ako se, naprimjer, počnu miješati u ulogu Srpske pravoslavne crkve, što je pravo pravoslavnog naroda da o tome raspravlja, doći će brzo do antagonizma sa SNP-om, slično smo imali i u Krivokapićevoj vladi“, kaže Drecun za Sputnjik.
Poslednji politički potresi u Crnoj Gori odraziće se, smatra on, i na lokalne izbore, prije svega u Podgorici, koji su planirani za maj i gdje su svi predviđali poraz DPS-a, nakon višedecenijske vladavine.
„Ovo što se događa je novi energetski momenat za DPS, vidjećemo kako će se sve odvijati, da li će se formirati nova vlada, da li će SNP ući u nju...Tek za jedno dvadesetak dana ćemo moći jasnije da predviđamo šta se može desiti na podgoričkim izborima. DPS se prije ovog potresa spremao za poraz, sada se sve mijenja“, kaže Drecun.
On ističe da su izbori i dalje najdalje rješenje, ali kako kaže, jedino oni mogu riješiti ovako nagomilane političke nesporazume u Crnoj Gori.
„Iz svega ovoga DPS se vraća kao najveći dobitnik, a pošto imam dugogodišnje iskustvo u politici znam koliko je ta partija žilav protivnik. Izgleda da su svi oni koji su njegovog vođu Mila Đukanovića penzionisali unaprijed, pogriješili, jer je on majstor takozvanih drugih šansi. Ta manjinska vlada jednostavno će zavisti od podrške DPS-a“, kaže Drecun.
U crnogorskom parlamentu DPS ima već 30 mandata. Ako se saberu tri mandata GP URA, jedan Civisa, pet SNP-a, po tri Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke, dva SDP-a i po jedan Albanske liste i Albanske koalicije, tačan zbir je — 49. Za skupštinsku većinu je dovoljan 41 poslanik.
Za politički potres u Crnoj Gori, u kome URA traži izglasavanje nepovjerenja vladi Zdravka Krivokapića, a premijer ostavku potpredsjednika vlade Dritana Abazovića, u kome se najavljuje i inicijativa za smjenu Alekse Bečića, Drecun smatra da je uzrok u tome što su svi, pa i Demokratski front od prvog dana frontalno napadali vladu i željeli da je oslabe i tako dali alibi Dritanu Abazoviću za ovo što namjerava da uradi.
© Sputnik / Nikola Bižić„Ovo što se događa je novi energetski momenat za DPS“.
DPS - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
„Ovo što se događa je novi energetski momenat za DPS“.
„Pitanje je još kako će se formirati nova vlada, pitanje je kako će se ponašati Socijalistička narodna partija, koja formalno nije potpisala inicijativu za smjenu vlade, ali koja je potpisala memorandum, što je stavlja u ulogu pasivnog aktera. Vidjećemo da li će njeno članstvo podržati ovo što je zamislilo rukovodstvo stranke, da li će imati hrabrosti za to. Koliko vidim, glasači koji podržavaju koaliciju ‘Za budućnost Crne Gore’ se vrlo negativno određuju prema inicijativi Abazovića, ali imaju i negativan stav prema ulozi Mandića, Kneževića i Medojevića u svoj ovoj političkoj zbrci“, tvrdi Drecun.
Naš sagovornik dodaje da je ovakvim političkim lupinzima ugrožen i program „Evropa sad“ koji je, po njegovoj ocjeni, jedino nešto pozitivno što se desilo na ekonomskoj i političkoj sceni Crne Gore u poslednje vrijeme.
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
REGION
„Izbori jedino rešenje protiv avangardnih hazardera“: Krivokapić oštro odgovara na akciju URA i DPS
Protest u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
REGION
Raspad vlasti: Crna Gora na nogama, protesti u više gradova, hoće li pasti Vlada ili će biti izbora
Potpredsedni Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
REGION
Ministar poručio Abazoviću: Dritane, trepni ako si ucenjen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala