- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Godišnjica smrti vojvode Živojina Mišića: „Ko ne zna za strah, taj ide napred"!

© Sputnik / Lola ĐorđevićŽivojin Mišić
Živojin Mišić - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Pratite nas
„Život je večita borba. Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred!", čuvena i često citirana maksima vojvode Živojina Mišića , jednog od najvećih vojskovođa Srbije, čiji se vojnički manevri i danas izučavaju na vojnim školama, u potpunosti je oslikavala njegov pristup vođenju borbenih operacija srpske vojske.
U teškim i dramatičnim trenucima Kolubarske bitke, donoseći na svoju ruku važne odluke, kršeći zapovest Vrhovne komande, izvojevao je najveličanstveniju pobedu srpske vojske tokom Velikog rata.
Veštim i pomalo lukavim manevrom, iscrpljenu i izmučenu vojsku, koja je bila u dobroj meri i demoralisana i koja se „razvlačila u kaljugama od Drine do Kolubare" povukao je u dubinu teritorije centralne Srbije, čime je zavarao neprijatelja, a srpskoj vojsci dao vremena da se oporavi, pre nego je povede u kontranapad .
Prelaskom u protivofanzivu srpska vojska je priredila neprijatelju strategijsko iznenađenje i stekla prednost od neprocenjivog značaja za dalji tok, pa i konačan ishod bitke. Za tu, najveću pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu, Živojin Mišić je dobio čin vojvode, dok je njegov suparnik Oskar Poćorek smenjen sa mesta glavnokomandujućeg Balkanske vojske
Kolubarska bitka je imala značaj i na globalnom planu. Silovita srpska pobeda odložila je ulazak u rat Bugarske, koja se spremala da uđe u rat na strani Centralnih sila, računajući da je Srbija poražena i da će bez borbe doći do teritorija oko kojih je protiv Kraljevine Srbije godinu dana ranije vodila Drugi balkanski rat.
Najveći uspeh vojvode Mišića posle Kolubarske bitke vezan je za savezničku solunsku ofanzivu 1918. godine, u kojoj je srpska vojska ispisala jednu od najslavnijih stranica svoje ratne istorije.
Još jednom je krilatica „Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred“ davala vetar u leđa srpskom vojniku da krene u ofanzivu sa samo jednim ciljem – oslobođenjem otadžbine!
Polaganjem venaca na grob na Novom groblju povodom 101. godišnjice smrti, danas je odata počast velikom srpskom vojskovođi. Državnu ceremoniju predvodio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala