- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Federalni sud objasnio zbog čega je Đoković deportovan iz Australije

© AP Photo / Darko BandicNovak Đoković avion Dubai
Novak Đoković avion Dubai - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Pratite nas
Federalni sud Australije objasnio je konačno zbog čega je Novaku Đokoviću odbijena žalba nakon što mu je ministar za imigracije Aleks Hok poništio vizu, te je morao da bude deportovan iz zemlje.
U odluci se navodi da je Đoković predstavljao opasnost po zdravlje i red, javni interes Australije.
Saopštenje, odnosno detaljno objašnjenje o svemu što je prethodilo deportaciji Đokoviću ponuđeno je javnosti kroz 106 tačaka. U tački 103 se navodi:
„Ozbiljna debata se vodila na temu kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrešenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to ipak učinio i oni su očigledno vrlo pažljivo sastavljeni. Sud nema sumnje da je u vezi sa pitanjem od visokog javnog značaja, posvećena pažnja formulisanju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo da razmotri stvar i dovrši i dostavi razloge. Treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih delova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes“, ističe se u saopštenju Federalnog suda.
Takođe, naveden je još jedan bitan detalj u čitavoj priči oko deportacije Novaka Đokovića iz zemlje u kojoj je čak u devet navrata osvajao titulu Australijan opena.
„Parlament je jasno stavio do znanja u članu 116 da ministar može da poništi vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može predstavljati rizik po zdravlje ili red australijske zajednice. Ministar ovaj stav ima po osnovama za koje se ne može recći da su iracionalne ili nelogične ili da nisu zasnovane na relevantnom materijalu“, navodi se u saopštenju.
U tački 105 i 106 je na kraju izveden zaključak:
„To je stav u ovom slučaju. Drugo lige na mestu ministra možda ne bi ukinulo vizu gospodinu Đokoviću. Ministar hjeste. U pritužbama iznetim u postupku nije pronađen zaključan da je zadovoljenje relatavnih faktora i korišćenje diskrecionog prava postignuto i doneto nezakonito. Kao što je Federalni sud rekao na kraju rasprave u nedelju. Sud je bio zahvalan svim braniocima i advokatima na sveobuhvatnim, čenim i jasnim podnescima pripremljenim u veoma kratkim vremenskim ograničenjima, kao i na ekomoničnosti i slanju usmene rasprave. To je značajno doprinelo sposobnosti Suda da se bavi ovim pitanjem na vreme. Potvrđujem da je prethodno 106 tačaka numerisano u verni primerak obrazloženja presude sa uveženim glavnim sudijom Alsopom, Besankom i O'Kalahanom“, piše u saopštenju koje je javnosti ponudio na uvid Federalni sud.
Pomenute razloge za deportaciju Novaka Đokovića je glavni sudija Džejms Alsop saopštio sudu. On je uz još dvojicu sudija činio tročlano veće koje je donelo jednoglasnu odluku o tome da se srpskom i svetskom asu naloži da mora da napusti zemlju.
Podsetimo, agonija Novaka Đokovića u Australiji trajala je punih 11 dana i on je u dva navrata bio zatočen u ozloglašenom hotelu „Park“ u kojem su smešteni migranti od kojih neki čak i po devet godina.
Takođe, svetskom broju jedan ozbiljno je ugroženo učešće i na drugom Grend slem turniru pošto je i u Francuskoj za sportske i društvene događaje uvedena obavezna vakcinacija.
Novak Đoković i Danil Medvedev na Australijan openu - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
SPORT
Medvedev se setio Đokovića i – „bocnuo“ Nadala /video/
Najbolji teniser sveta Novak Đoković sa zastavom Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
SPORT
„Monika je dobila nož u leđa, a Novaku ne praštaju uspeh – on je najveći ponos Srbije“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala