Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dvojac iz Amerike i Evrope stiže u Beograd i Prištinu – šta donose u „prtljagu“

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKI Član tajne službe ilustracija
Član tajne službe ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Pratite nas
Zamenik pomoćnika državnog sekretara za južnu i centralnu Evropu Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak doputovaće 2. februara u zvaničnu dvodnevnu posetu Beogradu, a prethodno će, kako je najavljeno, boraviti u Prištini. Šta Eskobar i Lajčak donose Beogradu i Prištini.
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun za Sputnjik ocenjuje da su ove posete verovatno u sastavu pripreme sagledavanja situacije i nastavka dijaloga između Beograda i Prištine.

Šta donose Eskobar i Lajčak

„Očekivanja sa naše strane su svakako da Miroslav Lajčak, a naravno i Gabrijel Eskobar, nateraju Prištinu na politički racionalno ponašanje - da prestane sa jednostranim nasilnim akcijama protiv srpskog naroda, da realizuje Briselski sporazum u delu koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština i drugim tačkama koje nije do kraja realizovala, kao i da omogući srpskom narodu na Kosovu i Metohiji da realizuju svoj osnovna ljudska i demokratska prava, odnosno da Priština ne ometa izbore koji treba da budu održani 3. aprila i da se zaista posveti postizanju dogovora o tačkama dnevnog reda koje su do sada bile u dijalogu Beograda i Prištine“, kaže Drecun.
Videćemo, kako dodaje, kakav će paket izaslanici EU i SAD doneti iz Prištine u Beograd, kakve će poruke poslati i da li američki izaslanik može da pomeri neke stvari unapred u dijalogu budući da je, napominje, Priština ta zbog koje je dijalog neuspešan.
„Interesantno je da je Eskobar u više navrata rekao da oni očekuju da se dijalog nastavi pod okriljem EU i da će SAD zajedno delovati sa Unijom, što treba da demonstrira i ova njihova zajednička poseta. Ali, Eskobar je takođe rekao i da oni smatraju da je najpovoljnije rešenje takozvano međusobno priznanje. Što se nas tiče o tome i ne razmišljamo i ta tema ne može da bude na dnevnom redu, pa ako neko pokušava da traži rešenje kosmetskog problema u tom pravcu - to je osuđeno na neuspeh“, kategoričan je Drecun.
Prema njegovim rečima, treba sačekati i videti da li će se i u kom pravcu stvari pomerati, kao i kakav je Eskobar političar, odnosno da li je odlučan da rešava neke stvari poput, na primer, Ričarda Grenela koji je prekomponovao političku scenu na KiM.

Konstantan pritisak na Beograd

Na pitanje da li se treba pribojavati nekih dodatnih pritisaka na Beograd, Drecun kaže da smo mi pod konstantnim pritiskom.
„Kada od nas očekuju i traže da priznamo lažnu državu Kosovo i kada stalno ulepšavaju situaciju o stanju na KiM, što naročito rade na sednicama SB UN, kada zatvaraju oči pred kršenjem osnovnih ljudskih prava Srba na KiM i nasiljem koje se nad njima sprovodi, onda to jeste pritisak na Beograd. Pritom, ovde ne mislim na gospodina Lajčaka već na SAD i većinu zemalja EU, pre svega Nemačku, ali i Veliku Britaniju koja je sada izvan EU“, pojašnjava naš sagovornik.
Pritisak na Beograd je, dodaje, i kada ove države ne žele da preduzmu nikakve konkretne aktivnosti niti da sankcionišu Prištinu, odnosno Aljbina Kurtija zbog toga što onemogućavaju Srbima da se izjasne na referendumu.
„Najlakše je izvršiti pritisak na Beograd tako što ćete vršiti pritisak na srpski narod na KiM da se iseli, onemogućavati povratak na ognjišta sa kojih su proterani, onemogućavati Srbima da zaštite svoju imovinu i svoje živote. Na to je Beograd itekako osetljiv i to jeste konstantan pritisak, a videćemo da li će oni posegnuti i za nekim drugim, uslovnim merama“, ocenjuje Drecun.

Isključena opcija priznanja

Sagovornik Sputnjika je mišljenja da je Vašintonu već jasno, a ako nije postaće veoma brzo, možda već nakon ove Eskobarove posete Beogradu, da je opcija priznanja lažne države sa naše strane isključena.
„Njima je očigledno stalo do toga da po svaku cenu tu samoproglašenu državu uguraju u UN, pa će možda početi polako da usmeravaju traženje rešenja kosmetskog problema po modelu dve Nemačke. To bi značilo da se od nas ne traži da priznamo lažnu državu, ali da se saglasimo sa njenim članstvom u UN, čime bi u političkom smislu bile izmanevrisane Rusija i Kina kao stalne članice SB UN. Dakle, treba videti šta će se dešavati, a ja ne vidim perspektivu dijaloga sa ovakvim ponašanjem Prištine“, navodi predsednik Odbora za KiM.
Kako kaže, situacija oko referenduma bila je generalna proba i pokazna vežba Kurtija za aprilske izbore, ali i ovo što smo doživeli od Kvinte bila je svojevrsna poruka SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije koju mnogi ovde možda nisu dobro razumeli.
Ta poruka, uveren je Drecun, pored one da se oni deklarativno zalažu za to da se Srbima omogući da se izjasne na referendumu u mestima gde žive na Kosovu i Metohiji, zapravo je glasila da će oni tolerisati, dozvoljavati, a možda i podsticati jednostrane akcije Prištine, do trenutka dok Beograd ne prizna kosovsku državu:
„Mislim da je to bila poruka jer kada je Kurti odbio da omogući referendum, nije sa njihove strane dobio ni kritike niti sankcije. Kako Kurti razume samo jezik sankcija ne možete se oteti utisku da je reč o sinhronizovanoj akciji i poruci Beogradu – dokle god se opirete da priznate Kosovo kao državu, imaćete Kurtija koji će se ponašati onako kako on hoće, uz kritike sa Zapada koje služe da se zamažu oči javnosti.“

Zapad ohrabruje Kurtija

Sva je prilika, smatra Drecun, da će Kurti pokušati da onemogući održavanje izbora na Kosovu i Metohiji 3. aprila, a možda preduzeti i neke druge akcije. U tom smislu, upozorava, uvek postoji opasnost od zauzimanja trafo stanice Valač, budući da takve najave stižu od strane Kurtijevih saradnika.
„Sve to nam ukazuje na bezperspektivnost održavanja digaloga zbog takvog ponašanja Kurtija, koje Zapad očigledno ne sankcioniše, a dok ga ne sankcioniše, onda je očigledno da ga ohrabruje da nastavi tako“, zaključuje Milovan Drecun.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala