- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Belorusija menja Ustav - ograničava broj mandata predsednika

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je zakazao referendum o izmenama i dopunama Ustava za 27. februar, saopštila je pres služba predsednika Belorusije.

„Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je 20. januara ukaz br.14 'O održavanju referenduma u Republici'. U skladu sa dokumentom, referendum o izmenama i dopunama Ustava zakazan je za 27. februar 2022. godine“, navodi se u saopštenju.

U dokumentu je dekretom definisana formulacija pitanja na referendumu koje se doslovno reprodukuje u glasačkom listiću: „Da li prihvatate izmene i dopune Ustava Republike Belorusije?“. Izmene i dopune Ustava koje su planirane da se iznesu na referendum su priložene u uredbi.
Kako navodi pres služba, odluka koja bude doneta na referendumu će stupiti na snagu deset dana posle zvanične objave.
„Utvrđeno je da je odluka koja je doneta na referendumu predstavlja sastavni deo Ustava“, navodi se u saopštenju.
Centralnoj komisiji za izbore i sprovođenje referenduma je naloženo da organizuje referendum, obezbedi objavljivanje rezultata i da vrši kontrolu poštovanja zakona.
Nacrt amandmana na Ustav, koji je pripremila specijalno uspostavljena komisija i radna grupa, objavljen je za javne komentare krajem decembra. Zatim je organizovana javna rasprava o projektu tokom koje su Belorusi mogli da pošalju predloge bilo kojim državnim organima. U tom periodu su državne vlasti dobile više od 4.000 predloga građana.
Između ostalog, nacrt koji je ranije objavljen predviđa da će Belorusija ostati republika na čelu koje je predsednik. Predlog je da se konsoliduje norma da jedna ista osoba može biti predsednik ne više od dva mandata.
U skladu sa predloženim amandmanima u Ustavu se može pojaviti deo o Beloruskoj narodnoj skupštini koja će postati vrhovni predstavnički organ narodne vlasti u Belorusiji i utvrđivaće osnovnu unutrašnju i spoljnu politiku Belorusije, vojnu doktrinu i koncepciju nacionalne bezbednosti.
Predviđeno je da predsednika može da smeni Narodna skupština u slučaju sistematskog ili grubog kršenja Ustava ili izdaje države, ili drugog krivičnog dela.
Grb Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
SVET
Objavljen nacrt novog Ustava Belorusije: Da li Lukašenko odlazi?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala