- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden: Napad na Ukrajinu biće katastrofa za Rusiju

© AP Photo / Susan WalshAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Pratite nas
Invazija Rusije na Ukrajinu bila bi katastrofa za Moskvu, izjavio je Američki predsednik Džozef Bajden.
„Ako (vlasti Rusije) učine ono za šta su sposobne sa svojim snagama koncentrisanim na granici, to će biti katastrofa za Rusiju“, rekao je Bajden na konferenciji za novinare u Beloj kući.
Američki predsednik smatra i da ruski lider Vladimir Putin još nije doneo konačnu odluku o daljem razvoju situacije oko Ukrajine.
„Uveren sam da će to apsolutno i potpuno biti Putinova odluka. Niko drugi neće doneti ovu odluku. On će doneti ovu odluku“, rekao je Bajden.
Prema njegom rečima, predsednik Rusije trenutno „odmerava kakve posledice bi Rusija mogla da očekuje kratkoročno i dugoročno. Mislim da nije odlučio“, pretpostavio je Bajden.
On je dodao da će Rusija „preduzeti dejstva“ u smilu napada na Ukrajinu.
„Mislim da on (Putin) nije siguran šta će uraditi. Mislim da će ići napred. Mora nešto da uradi“, rekao je Bajden, odgovarajući na pitanje šta očekuje od situacije oko Ukrajine.

O nerazmeštanju strateškog naoružanja u Ukrajini

Bajden je priznao da postoji mogućnost postizanja nekog dogovora sa Rusijom po pitanju nerazmeštanja strateškog naoružanja u Ukrajini.

„On (Putin) mi je rekao da želi dve stvari, garancije. Jedna je da Ukrajina nikada ne uđe u NATO. Druga je da u Ukrajini neće biti razmešteno strateško naoružanje. Možemo doći do nečega u okviru drugog dela“, rekao je Bajden uz objašnjenje da bi se u tom slučaju od Moskve očekivali recipročni koraci „u evropskom delu Rusije“.

Što se tiče prvog dela, „imamo niz sporazuma na međunarodnom nivou i u Evropi, koji predviđaju da možete da birate sa kim želite da budete“, dodao je američki lider.

O posledicama invazije Rusije na Ukrajinu

Bajden smatra da bi moguća invazija Rusije na Ukrajinu povukla najteže posledice po svet od Drugog svetskog rata.
„Naravno, postoji razlog za zabrinutost. Ako izvrši invaziju na Ukrajinu... To se nije dogodilo od Drugog svetskog rata“, rekao je Bajden, govoreći o Putinu. „To bi imalo najozbiljnije posledice od onoga što se događalo u svetu u smislu rata i mira od Drugog svetskog rata“.
Prema rečima predsednika Sjedinjenih Američkih Država, u slučaju ovakvog razvoja događaja, Rusija će „strašno mnogo platiti“.
Američki predsednik dodao je i da je zabrinut zbog mogućnosti da ruska „invazija“ na Ukrajinu može da dovede do konfrontacije između Rusije i zemalja NATO-a.
Na pitanje da li veruje da bi zaoštravanje situacije moglo da „uvuče“ u sukob zemlje NATO-a koje se graniče sa Ukrajinom i da dovede do „neke stvarne konfrontacije između“ Moskve i alijanse, Bajden je rekao da je „veoma zabrinut“.
„Jedino što može biti gore od namernog rata je nenamerni rat. I zabrinut sam da bi to moglo da se izmakne kontroli... Nadam se da Vladimir Putin shvata da, osim u slučaju pravog nuklearnog rata, on nije u najboljoj poziciji da dominira svetom“, istakao je Bajden.

O ratu Rusije i Zapada

Bajden smatra da ruske vlasti ne žele pravi rat sa Zapadom.
Novinari su američkog predsednika pitali da li se i dalje slaže sa svojom izjavom, koju je izneo posle samita u Ženevi, da Putin ne traži novi Hladni rat.
„Mislim da on i dalje ne želi pravi rat, to je prvo. Drugo, da li mislim da će iskušavati Zapad, iskušavati Sjedinjene Američke Države i NATO što je moguće ozbiljnije? Da, mislim da će tako i biti. Ali mislim da će platiti ozbiljnu i ogromnu cenu za ovo... i mislim da će zažaliti što je to uradio“, objasnio je američki lider.
„Mislim da se suočava sa onim što verujem da on misli da je najtragičnija stvar koja se dogodila majci Rusiji: pad Berlinskog zida, izgubljeno carstvo... podeljeni Sovjetski Savez. Ali razmislite o tome šta ima. Ima osam vremenskih zona (11 vremenskih pojaseva), tundru u plamenu koja se više neće prirodno smrzavati, situaciju u kojoj ima mnogo nafte i gasa, ali pokušava da pronađe svoje mesto u svetu između Kine i Zapada“, konstatovao je Bajden.

O stupanju Ukrajine u NATO

Verovatnoća da Ukrajina u najskorije vreme pristupi NATO-u je mala zbog činjenice da Kijev nije ispunio sve uslove neophodne za ulazak u Alijansu, primetio je Bajden.
On je objasnio da Kijev ima mnogo posla što se tiče demokratije i niza aspekata, kao i uzimajući u obzir činjenicu „da li će glavni saveznici na Zapadu glasati za prihvatanje Ukrajine upravo sada“, objasnio je američki predsednik.
S tim u vezi, Bajden je izneo stav da SAD i Rusija, u kontekstu predloga Moskve za bezbednosne garancije, imaju prostora za diskusiju.
„Dakle, ima prostora za rad ako on (Putin) to želi“, rekao je američki lider.

O novom sastanku sa Putinom

Američki predsednik dodao je da smatra da je moguće održavanje novog samita sa Putinom, kako bi se pokušalo da se pronađe izlaz iz situacije oko Ukrajine.
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država smatra da tri rusko-američka sastanka o bezbednosnim pitanjima nisu dala rezultate.
„Za sada tri sastanka koja smo imali nisu dovela ni do čega“, zaključio je on.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala