- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Moskva od Vašingtona čeka pisani i konkretan odgovor o bezbednosnim garancijama

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
Rusija čeka od Sjedinjenih Američkih Država pisani i konkretan odgovor po svim tačkama predloga o bezbednosnim garancijama, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Utvrdili smo kao imperativ potrebu da od američke strane dobijemo pisane odgovore koji ne bi bili opšti, već po svakoj stavki. Takav je naš pristup“, rekla je Zaharova za Jutjub kanal „Solovjov uživo“.
Ona je dodala da SAD javno ne odbijaju dijalog sa Rusijom o bezbednosnim garancijama, ali pokušavaju da sačuvaju obraz pretećim izjavama.
Prema njenim rečima, nema ništa novo u izjavama američkih predstavnika o bezbednosnim garancijama.
Zaharova je dodala da su predstavnici SAD pokušali da iznesu svoj stav, da ga objasne, jer nisu mogli da priušte da ih sopstvena javnost, koja im je postavljala konkretna pitanja, ponovo ne iznenadi.
„Zbog toga su to iznosili u javnost. Ali, pazite, nijednom nisu rekli ne. Nisu rekli da odbijaju dijalog i tako dalje. Pokušali su da objasne sopstvenoj javnosti, da sačuvaju obraz“, objasnila je portparolka.
Podsetimo, Moskva je u decembru uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
U Briselu je u sredu održana sednica Saveta Rusija-NATO koji je bio nastavak rusko-američkih pregovora o bezbednosnim garancijama održanim 9-10. januara u Švajcarskoj.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
SVET
Šef NATO: Predložio sam da se što pre nastave pregovori o bezbednosti sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala