- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Za Srbiju, Republiku Srpsku i Rusiju“ – hladnim Dunavom za Časni krst

© Sputnik / Lola ĐorđevićPlivanje za Časni krst
Plivanje za Časni krst - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
Dvadesetdvogodišnji pripadnik policijske brigade Đorđe Lukić prvi put je ove godine plivao za Časni krst na Zemunskom keju u Beogradu. Nije se nadao da će Bogojavljensku trku završiti pre ostalih, ali upravo to se dogodilo. Izašao je iz hladnog Dunava kao pobednik i pozdravio okupljene rečima: „Bog se javi!“
Usledio je odgovor nekoliko stotina okupljenih građana: „Vaistinu se javi!“. Ogrnut peškirom i držeći u rukama Časni krst, Đorđe je čestitao svim plivačima, rekavši skromno, ali samouvereno da su svi oni pobednici.
© Sputnik / Lola ĐorđevićĐorđe Lukić, pobednik trke za Časni krst.
Đorđe Lukić pobednik u plivanju za Časni krst - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Đorđe Lukić, pobednik trke za Časni krst.

Hladnim Dunavom za Časni krst

Deonicu od 33 metra preplivala su ukupno 223 plivača, od kojih su 30 bile žene. Dvadesetogodišnja Marija Božović iz Arilja, student Medicinskog fakulteta, već sedmi put učestvuje u Bogojavljenskoj trci. Dunav joj je, kaže, bio hladan, ali nije kao Rzav:
„Nema ovde neke pripreme, čisto psihički da budeš spreman na nešto što te čeka i to je to. Nikada ne možeš da se dovoljno pripremiš za ovako hladnu vodu. Naravno, učestvovaću i sledeće godine“.
© Sputnik / Stefan ĐurićMariji Božović je ovo sedmi put da pliva za Časni krst.
Mariji Božović je ovo sedmi put da pliva za Časni krst. - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Mariji Božović je ovo sedmi put da pliva za Časni krst.
Pre početka trke, plivači su pred ponton stigli glasno pevajući pesmu „Hriste bože“, nakon čega su razvukli srpski barjak dučagak čak 105 metara. Potom su stali pred sveštenike koji su im pročitali molitvu i blagosiljali ih, a zatim položili zakletvu Bogu u čast Srbije, Kosova i Metohije i Časnog krsta, koju su završili pokličom: „Za Boga, Srbiju, Republiku Srpsku i Rusiju!“

Publika iz Srbije, Republike Srpske i dijaspore

Okupljeni građani došli su s raznih strana, kako iz Zemuna, drugih delova Beograda i čitave Srbije, tako i iz Republike Srpske i dijaspore. Anđelija Perazić je Srpkinja koja se pre godinu i po dana preselila iz Berlina u Beograd. Prvi put prisustvuje plivanju za Časni krst, u kom je učestvovao i njen dečko.
„Bila sam u crkvi pre toga, gledali smo kako osveštavaju vodu. Mnogo sveta ima, baš je divno što su se svi okupili i Crkva i Žandarmerija i policija, a još je predivan dan. Ovoga nema u Berlinu. Tamo je drugačiji mentalitet. Oni su drugačiji, hladni. Oni ovo ne poznaju. Za njih postoje samo Uskrs, Božić i rođendan“, kaže Anđelija za „Sputnjik“.
Stariji gospodin iz Zemuna, Ljubiša Janković, već 10 godina dolazi da gleda Bogojavljensku trku na keju:
„Zemun ima dušu, ovaj deo ovde oko Dunava, toga nema na Dorćolu, Karaburmi, nigde. Verujte mi. Doći ću i sledeće godine, samo da me Bog poživi“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPre početka trke, plivači su pred poton stigli glasno pevajući pesmu „Hriste bože“, nakon čega su razvukli srpski barjak dučagak čak 105 metara.
Plivanje za Časni krst - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pre početka trke, plivači su pred poton stigli glasno pevajući pesmu „Hriste bože“, nakon čega su razvukli srpski barjak dučagak čak 105 metara.
I Dubravka Malohodžić godinama prati plivanje za Časni krst u toj opštini:
„Uvek je drugačiji doživljaj. Mogu reći da je ove godine najviše učesnika. Oni su hrabri što uopšte ne razmišljaju o kovidu, nego o životu. Ovo je jedna lepa predstava da život treba da traje, da svi moramo da budemo zajedno i borimo se i da nam bude bolje u životu“.

Istaknuto bratstvo Srbije i Rusije

Bili su tu i predstavnici Vlade Srbije, opštine Zemun, pripadnici Žandarmerije i Vatrogasne brigade, ali i domaći članovi moto-kluba „Noćni vukovi“, koji su bili gosti ceremonije i odražavali kariku prijateljstva između Rusije i Srbije.
„Čuvamo bratstvo koje postoji između Rusije i Srbije koje postoji unazad godinama, vekovima. Na poziv opštine Zemun došli smo da uveličamo ovaj događaj. Svaka čast svima, prelepo je bilo danas. Nadam se da će postati tradicija da moto-klub ‘Noćni vukovi’ svake godine učestvuje. Već dogodine će to možda biti i malo ozbiljnije s naše strane, a biće i plivača sigurno“, kazao je Dejan Ristić, starešina „Noćnih vukova“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDejan Ristić, starešina „Noćnih vukova“.
Dejan Ristić, starešina „Noćnih vukova“. - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Dejan Ristić, starešina „Noćnih vukova“.
Ceremonija na Zemunskom keju takođe je započeta pozdravom „Bog se javi“, nakon čega je usledila pesma „Veseli se srpski rode“, u izvođenju muzičkog ansambla „Fenički biseri“.
U Beranama održano bogojavljensko plivanje za krst časni - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
REGION
Tradicionalno plivanje za krst časni u Beranama
Plivanje za Bogojavljenski krst - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
REGION
Plivanjem za Časni krst širom Srpske obeleženo Bogojavljenje /foto/
Plivanje za Časni krst - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
DRUŠTVO
Bog se javi! Plivanje za Časni krst širom Srbije /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala