- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ulovljeno 10 morskih dronova u Kini: „Opasnost za nacionalnu bezbednost“

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/David290/Cropped photo / Kineski gradu Lanjingang u provinciji Đangsu na Žutom moru
Kineski gradu Lanjingang u provinciji Đangsu na Žutom moru - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
Deset špijunskih morskih dronova iz stranih država „ulovljeno“ je u teritorijalnim vodama Kine u Žutom moru, a kineske vlasti saopštile su da su „predstavljali pretnju po nacionalnu bezbednost“.
Kineske vlasti nagradile su 11 ribara i pet povezanih osoba iz provincije Đangsu, koja se nalazi na obali Žutog mora, jer su „otkrili i uhvatili 10 sumnjivih stranih uređaja sa špijunskim funkcijama u kineskim teritorijalnim vodama od 2020. godine“, navodi „Global tajms“.
Istragom i tehničkom analizom utvrđeno je da 10 uređaja, napravljenih van Kine, imaju specijalne funkcije, kao što su podvodno istraživanje, identifikacija i krađa, te da su predstavljali pretnju po nacionalnu bezbednost, piše kineski državni medij.
Kineske vlasti uvele su visoke novčane nagrade za ljude koji obezbede korisne informacije o špijunskim aktivnostima, koje idu i do pola miliona juana (78.000 dolara)
Poslednjih godina zabeleženo je više ovakvih slučajeva u kom su otkrivani ploveći špijunski uređaji. Tako je u aprilu prošle godine otkriven ploveći dron dug čak tri metra, koji je imao solarne panele, antene i opremu za nadzor, koji su vlasti kasnije opisale kao „izviđački uređaj koji je tajno ubačen u kineske vode od strane druge države“. U 2018. godini, ukupno 18 ljudi dobilo je u provinciji Đangsu nagrade zbog otkrivanja špijunskih plovećih dronova.
Učestalost morskih dronova u ovoj oblasti može se objasniti time što provincija Đangsu ima obalu dugu više od 1.000 kilometara, koja gleda na Japan i Južnu Koreju. Međutim, kineske vlasti još nisu objavile iz kojih država dolaze špijunski dronovi, piše RT.
Logo Centralne obaveštajne agencije (CIA) i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Blumberg: CIA razmišlja o stvaranju posebnog centra za Kinu?
Kineska i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Kina optužila SAD za sajber špijunažu: Napadi traju 11 godina – prestanite
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala