- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U ruskoj Dumi traže od Putina da prizna DNR i LNR

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
Poslanici Komunističke partije Rusije podneli su Državnoj dumi na razmatranje nacrt zakona kojim se apeluje na predsednika Rusije Vladimira Putina da prizna samoproglašene narodne republike - Lugansku i Donjecku.

„Poslanici Državne dume smatraju da je priznavanje Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike osnovano i moralno opravdano. Proteklih godina, na osnovu volje naroda, u republikama su izgrađeni demokratski organi i države sa svim atributima legitimne vlasti“, navodi se u dokumentu.

„Tim priznavanjem stvoriće se osnova za osiguravanje bezbednosnih garancija i zaštitu njihovih naroda od spoljnih pretnji i realizacije politike genocida protiv stanovnika repubika, kao i (osnova) za jačanje međunarodnog mira i regionalne stabilnosti u skladu sa ciljevima i principima Povelje UN. Ovim će se pokrenuti proces međunarodnog priznanja obe države“, navodi se u dokumentu.

Poslanici su takođe apelovali da se što pre započnu pregovori sa DNR i LNR u cilju stvaranja pravnog osnova za međudržavne odnose koji bi regulisao sve oblasti saradnje, uključujući bezbednosna pitanja.
Nacrt odgovarajuće rezolucije predložilo je 11 poslanika Komunističke partije na čelu sa liderom stranke Genadijem Zjuganovom.
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je da u Kremlju nisu upoznati sa nacrtom zakona poslanika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala