- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tužilac traži svedočenje Trampove dece u okviru istrage o navodnoj prevari u Trampovoj organizaciji

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARY Ivanka i Donald Tramp tokom konferencije za medije u Njujorku
Ivanka i Donald Tramp tokom konferencije za medije u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
Kancelarija njujorškog državnog tužioca zatražila je od Vrhovnog suda da naredi bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu, njegovom sinu Donaldu Trampu Mlađem i ćerki Ivanki Tramp da ispoštuju ranije zahteve da sarađuju u istrazi o navodnim finansijskim malverzacijama u Trampovoj organizaciji.
Tužilac Leticija Džejms je navela da je istraga „otkrila značajne dokaze koji sugerišu da su Donald Tramp Mlađi i Trampova organizacija lažno i na prevaru procenili imovinu i lažno predstavili te vrednosti finansijskim institucijama radi ekonomske koristi“, piše RT.
Ona je tvrdila da je poslovna imperija bivšeg predsednika iskoristila pristup „da bi dobila niz ekonomskih koristi, uključujući zajmove, osiguranje i poreske olakšice“.
Zahtevom koji je podnela Kancelarija tužioca traži se sprovođenje sudskih poziva koji su ranije podneti kako bi se dobilo svedočenja od Trampa i njegove dece. Tužiteljka je prošlog meseca tražila izjavu od Donalda Trampa i čak je suspendovala svoju gubernatorsku kampanju da bi se fokusirala na tekuće istrage. Sudski pozivi adresirani na Trampovu decu stigli su mesec dana kasnije.
Tramp je uzvratio tužbom protiv Džejmsove, optužujući je da je zloupotrebila službeni položaj radi političke koristi i tražio je njeno izuzeće iz istrage. Ona je, s druge strane, ovaj pravni postupak nazvala delom taktike odugovlačenja.
Džejmsova je ranije bila ključna u svrgavanju bivšeg šefa, guvernera Endrjua Kuoma, koji je podneo ostavku prošlog avgusta zbog optužbi za seksualno uznemiravanje, koje je kancelarija državnog tužioca upravo pomogla da se otkrije i obelodani.
Istovremeno, Kongresni komitet koji ispituje napad na Kapitol 6. januara 2021. godine, poslao je sudske pozive trojici advokata koji su se svojevremeno pridružili neuspešnom pokušaju Trampa da poništi svoj izborni poraz. Sudski poziv je upućen na adrese Rudija Đulijanija, Sidnija Pauela i Dženi Elis.
Komitet Predstavničkog doma zatražio je od Trampovih advokata da predaju dokumenta i da 8. februara daju izjave. Komitet je, takođe, pozvao Borisa Epštejna, Trampovog političkog savetnika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala