- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Svi mirovnjaci napustili Kazahstan: Ko pokuša da „ugrize“ Rusiju i njene saveznike – ostaće bez zuba

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaMirovnjaci iz Tadžikistana, Jermenije i Kirgizije nakon dolaska u Kazahstan
Mirovnjaci iz Tadžikistana, Jermenije i Kirgizije nakon dolaska u Kazahstan - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
Poslednje jedinice ruskih mirovnjaka, koje je predvodio general-pukovnik Andrej Serdjukov, napustile su Kazahstan i uputile se ka Moskvi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Time je povlačenje mirovnih snaga ODKB-a zvanično završeno, kako je i planirano.
„Sa aerodroma Nur Sultana i Alma Ate u Republici Kazahstan poletela su četiri aviona vojno-transportne avijacije Rusije sa mirovnjacima. Tim avionima će se vratiti kući poslednje jedinice mirovnjaka i komanda mirovnim kontingentom na čelu sa Serdjukovim“, preciziralo je Ministarstvo.
S tim u vezi, komandant misije istakao je da su mirovnjaci ODKB-a uspešno obavili zadatke u Kazahstanu i da nije bila dozvoljena nijedna provokacija protiv njih.

„Kontingent mirovnih snaga pet zemalja je rešio postavljene zadatke. U isto vreme su mirovnjaci pokazali visoku spremnost na akcije, profesionalnost i organizovanost“, dodao je Serdjukov.

To je potvrdio i direktor departmana za evroazijske integracije Ministarstva spoljnih poslova Kazahstana Aleksandar Sinjagovski. Kako kaže, MIP primećuje ulogu organizacije i njen doprinos stabilizaciji situacije u zemlji. Mirovna misija je sprovedena u duhu savezničke uzajamne podrške, naglasio je on.
Sa svoje strane, ambasador Rusije u Kazahstanu Aleksej Borodavkin kaže da su mirovnjaci ODKB-a briljantno i u potpunosti izvršili svoje zadatke.

„Naši protivnici će morati dobro da upamte da će, ako pokušaju da ’ugrizu‘ Rusiju i naše saveznike, ostati bez ’zuba‘“, naglasio je ambasador u obraćanju na svečanoj ceremoniji ispraćaja ruskog kontingenta kolektivnih mirovnih snaga ODKB u otadžbinu.

Prema podacima ruskog vojnog resora, iz Alma Ate je obavljeno više od 100 letova aviona Il-76 i An-124 vojno-transportne avijacije Ministarstva odbrane Rusije ka Čkalovsku u Podmoskovlju, u Ivanovo, Uljanovsk, Jerevan, Dušanbe i Minsk, kako bi mirovnjaci bili vraćeni kućama.
Kazahstan su ranije napustili mirovni kontingenti Jermenije, Belorusije, Tadžikistana i Kirgizije.
Povlačenje mirovnjaka zemalja Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), započeto je 13. januara. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je tog dana na sastanku sa ruskim liderom Vladimirom Putinom saopštio da će povlačenje biti završeno 19. januara.
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
RUSIJA
Lukašenko: Operacija ODKB u Kazahstanu poruka svima – s nama je opasno ratovati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala