- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Preti li Americi građanski rat | Svet sa Sputnjikom

© AP Photo / John LocherPristalice predsednika Donalda Trampa protestuju u Las Vegasu
Pristalice predsednika Donalda Trampa protestuju u Las Vegasu - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
Zašto su podele u SAD sve dublje? Može li se tamošnja demokratija „popraviti“? Preti li toj zemlji zaista građanski rat i kakav bi mogao biti, teme su emisije „Svet sa Sputnjikom“.
Godinu dana od juriša na Kapitol ankete pokazuju da čak 64 posto Amerikanaca veruje da je demokratija u SAD u krizi i da postoji rizik od njenog daljeg urušavanja, a mnogi strahuju da zemlji preti građanski rat.
Na tu mogućnost upozorava i Barbara Volter, profesorka Univerziteta Kalifornija u San Dijegu, koja smatra da je Amerika bliža građanskom ratu nego što bi iko želeo da veruje.
Kao član savetodavnog komiteta CIA Voltersova je tri decenije proučavala građanske ratove i pobune, a tipičan primer za nju je raspad Jugoslavije.
U nedavno objavljenoj knjizi „Kako počinju građanski ratovi“, ona ističe da je Amerika u fazi tzv. anokratije, stanju između demokratije i autokratije.
Kome će se eventualni građanski rat obiti o glavu? Hoće li vlasti u Vašingtonu pokušati da ga preduprede nekom novom „avanturom“ preko okeana i ko su potencijalne mete? Kako se američki potresi odražavaju na globalnu političku scenu?
Odgovore na ova pitanja potražićemo u emisiji Svet sa Sputnjikom čiji su gosti istoričar dr Srđa Trifković i analitičar Branko Pavlović.
Emisija „Svet sa Sputnjikom“ bavi se gorućim temama iz širokog spektra društvenog i političkog života. Vodi je Tanja Trikić, a zajednički je realizuju Sputnjik i Radio Novosti. Emituje se sredom od 17.00.
Preti li Americi građanski rat I Svet sa Sputnjikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala