- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Sudar visokog profita i borbe protiv klimatskih promena: Da li će EU da zabrani rudarenje bitkoina

CC0 / Pixabay / Rudarenje kriptovaluta
Rudarenje kriptovaluta - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
Najveći finansijski regulatori Evropske unije ažurirali su poziv za zabranu za ključne oblike rudarenja bitkoina, upozoravajući na povećanje udela obnovljive energije posvećene rudarenju kriptovaluta.
Erik Tidien, potpredsednik Evropske uprave za vrednosne papire i tržišta, rekao je za „Fajnenšel tajms“ da je rudarenje bitkoina postalo nacionalni problem u njegovoj rodnoj Švedskoj i da kriptovalute predstavljaju rizik za postizanje ciljeva Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.
Evropski regulatori su rekli da postoje dva modela: jedan je Proof of work (Dokaz rada) koji je manje energetski intenzivan, a drugi je Proof of stake (Dokaz udela) - model za smanjenje ogromne količine električne energije koja se koristi u sektoru.
Bitkoin i eter, dve najjače kriptovalute po obimu, oslanjaju se na model Dokaz rada, zahtevajući od svih učesnika u digitalnoj knjizi blokčejn da potvrde transakcije. Rudari koji koriste ogroman centar podataka pun brzih kompjutera za rešavanje složenih zagonetki nagrađeni su snimanjem transakcija s tek iskovanim novčićima. Ovo zahteva mnogo više energije od modela Dokaz udela, koji ima mnogo manje strana koje odobravaju transakciju.

„Rešenje je da se zabrani model Dokaz rada. Dokaz energetskog profila udela je znatno niži“, rekao je Tidien, koji je i sekretar Uprave za finansijske usluge Švedske i predsedavajući za održive finansije međunarodne organizacije „Iosko“.

Prema sajtu Blockchain.com, rudarenje je postalo vrlo profitabilan i konkurentan posao sa rekordnom računarskom snagom posvećenom procesima. Kina je zabranila ovaj proces u maju, ali su aktivnosti rasprostranjene širom sveta, a sada postoji nekoliko kompanija koje su na berzi fokusirane na ovu praksu, poput kanadske „Hut 8“.
„Moramo razgovarati o prelasku industrije na efikasniju tehnologiju, a moramo imati u vidu da su finansijska industrija i mnoge velike institucije trenutno aktivne na tržištu kriptovaluta“, rekao je Tidien, dodajući da ne insistira na potpunoj zabrani kriptovaluta.
Njegovi komentari su izneseni nakon što su švedske vlasti prvi put istakle ideju o zabrani te prakse, a u novembru prošle godine primećeno je povećanje količine obnovljive energije posvećene kriptovalutama.
Rudarenje kriptovaluta je brzo preraslo u profitabilnu globalnu industriju, zajedno sa nekoliko kompanija koje su na berzi i koje koriste ogromne centre podataka.
Rudarenje kriptovaluta dobija sve više kritika zbog uticaja na životnu sredinu. Ova praksa čini 0,6 posto ukupne svetske potrošnje energije, a prema podacima iz Kebridž bitkoin indeksa potrošnje električne energije, svake godine potroši više struje od Norveške.
Suočeni sa sve većim kritikama, zabranom u Kini, rudari su povećali svoj udeo u obnovljivoj energiji koju koriste za napajanje svojih kompjutera, premeštajući ih u zemlje bogate vetrom i solarnom energijom kao što su Švedska i Norveška.
„Bitkoin je sada nacionalno pitanje u Švedskoj zbog količine obnovljive energije koja se troši u rudarskoj industriji“, rekao je Tidien.
Švedski regulatori koji se pozivaju na procene Univerziteta Kembridž kažu da rudarenje jedne jedinice bitkoina troši istu količinu energije kao vožnja električnog vozila srednje veličine od 1,8 miliona kilometara, preneo je Kliks.
Bitkoin - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
EKONOMIJA
Poznato do kada će bitkoini moći da se „iskopavaju“
Kriptovaluta bitkoin - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
EKONOMIJA
Iskopano skoro 90 odsto bitkoina: Šta to znači za tržište kriptovaluta
Kriptovalute bitkoin, lajtkoin i etereum - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
EKONOMIJA
Deset najboljih: Koji je „novčić“ bolji od bitkoina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala