- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Svi na gubitku osim Mila: Povratak DPS kroz širom otvorena vrata

© AFP 2023 / Andrej IsakovićPristalice DPS-a Crne Gore proslavljaju pobedu na izborima
Pristalice DPS-a Crne Gore proslavljaju pobedu na izborima - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
Najnovija politička dešavanja u Crnoj Gori govore to da je inicijativa URA o povjerenju vladi pokazala jasan otklon od pobjede na izborima 30. avgusta 2020 godine, to jeste povratak DPS-a na ovaj ili onaj način, kaže profesor Savo Marković za Sputnjik.
On ističe da, ako ćemo objektivno da analiziramo, treba reći da ovim potezom URA svi gube samo DPS dobija.
„DPS se vraća na vlast, ne kroz odškrinuta vrata već širom otvorena vrata, jer se nijedan značajan zakon u Skupštini neće moći donijeti bez glasova poslanika DPS-a, pa će oni ucjenjivati tu manjinsku vladu sa riješenjima koja će odgovarati DPS-u. Dakle, neće biti obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom, neće se donijeti zakon o porijeklu imovine, a ja mislim da neće biti ni promjena u specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) i da će Milivoj Katnić i dalje biti glavni specijalni tužilac. Dakle, DPS, ovim potezom URA dobija sve ono što je izgubio na parlamentarnim izborima 30. avgusta“, smatra Marković.

Jedino DPS na dobitku

On ističe da cjelokupna vladajuća koalicija i vladajuća skupštinska većina nije bila na visini zadatka, nije bila dostojna istorijskog trenutka i šanse koja joj se nezasluženo ukazala.
„Velika vremena su za velike ljude”, primjećuje Marković.
On zaključuje da bi u ovakvom raspletu događaja dobio jedino DPS.
„Zato bi jedino ispravno rješenje u ovakvim političkim krizama bilo da se organizuju novi parlamentarni izbori. Ovako dolazi do prekrajanje izborne volje ili političke korupcije što nikog normalnog u Crnoj Gori više ne iznenađuje, jer je političkih korupcija bilo u svakom izbornom procesu. Sjetimo se izbora u Nikšiću, pa slučaj Darka Pajovića koji je nagrađen da bude ambasador u Kini. Sve ovo pokazuje da smo mi još uvjek u nekom pretpolitičkom društvu i da kod nas nema ni D od demokratije”, kaže Marković.
„Imamo problem sa demokratskim načelima i efektuiranjem onoga što je izborna volja“, kazao je komentarišući predlog URA o manjinskoj vladi za TV Vijesti, jedan od osnivača organizacije „Kod“ i analitičar Srđan Perić, nekada partijski drug Dritana Abazovića u Pozitivnoj.
„Nakon jučerašnjeg dana možemo slobodno Crnoj Gori reći da od demontaže Demokratske partije socijalista nema ništa, to nam mora biti jasno“, poručio je Perić.
Aleksa Bečić, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
REGION
Krivokapić podneo predlog za smenu Dritana Abazovića
Protest u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
REGION
Crna Gora ključa: Protesti zbog zahteva za pad vlade i „izdaje veka“, Krivokapić smenjuje Dritana
Aleksa Bečić predsednik Demokrata - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
REGION
„Izdaja epskih razmera!“: Bečić uputio oštru poruku Dritanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala