- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Poslanici SNP-a glasaće kako odluče organi partije

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
Predsjednik SNP Vladimir Joković je danas na presu saopštio da bi on njaviše volio da postojeća parlamentarna većina izabere novu vladu Crne Gore, ako to ne može, da se ide na izbore, a ako oko toga ne bude dogovora, vidjeti da li da se podrži manjinska vlada.
I Joković je danas saopštio novinarima da SNP neće zajedno sa DPS-om formirati nikakvu vladu i da nema ništa od povratka DPS na vlast.
On je kazao da je premijer Zdravko Krivokapić, dao sebi pravo da kaže da neki poslanici SNP-a neće glasati za manjinsku Vladu.
“Svi mi ćemo glasati kako odluče organi partije a to su Glavi i Izvršni odbori", kazao je predsjednik SNP-a Vladimir Joković na pres konferenciji te partije.
On se osvrnuo na jučerašnju konferenciju premijera Krivokapića.

"Interpelacija još nije došla u Skupštinu a Krivokapić već zna ko su izdajnici i ko će kako glasati, on ne vjeruje ni sebi, a ne da mu vjerujemo mi" kazao je Joković.

Predjednik SNP-a je kazao i da su u toj partiji ranije govorili da nije dobar koncept ekspertske Vlade, ali da su ga podržali.
"SNP je prošao mučan period od formiranja Vlade, ko će gdje - kome šta pripada... Na kraju na dan upokojenja mitropolita Amfilohija rekao je da bira ekspertsku Vladu. Rekli smo da to nije dobar koncept ali smo podržali Vladu samo da bismo rasteretili građane da se DPS neće vratiti", kazao je on.
Joković je podsjetio na očekivanja svoje partije.
"Očekivali smo Temeljni ugovor sa SPC, razvlašćivanje DPS-a, popis, sređivanje biračkog spiska, bolje odnose sa Srbijom, a oni su najgori do sada".
Predsjednik SNP-a je kazao i da smatra da je premijer do sada samo "kupovao sebi vrijeme"
"Uvijek je pričao o rekonstrukciji Vlade, nuđenje potpredsjedničkih mjesta a sve je bila kupovina vremena. Postavljanje kadrova DPS-a na ključne pozicije nije ono za što smo se borili. Priča o ekspertskoj Vladi pretvorila se u priču o ekspertsko-porodičnoj Vladi Krivokapića".
Joković je rekao da je SNP pokazao da ima podršku međunarodne zajednice.
"Pokazali smo da SNP kao građanska partija, ali koju glasaju Srbi, da možemo da pravimo novu Crnu Goru, da možemo da budemo tolerantni, i SNP nakon potpisivanja memoranduma sa manjinama, ima veliku podršku međunarodne zajednice", kazao je Joković.
On se osvrnuo i na smjenu Vladimira Leposavića.

"Dok smo se 30 godina borili za promjene premijer je u debeloj ladovini DPS dobijao stanove. Smjenom ministra Leposavića pokazao je da mu saradnja sa DPS nije strana a sada kaže da bi manjinskoj vladi prethodila korupcija".kazao je Joković

Joković je podsjetio da se Krivokapić nije pojavio ni na kongresu SNP-a.
"Premijer se nije pojavio na našem Kongresu, otkazao je pola sata prije početka kao i svi ministri. Vjerujem da je razlog slogan Kongresa "Časno".
Joković je optužio Vladu da preko Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) vrše pritisak na članove SNP-a.

"Juče premijer bez ikakvog razloga kaže "glasaće SNP tako i tako" i da ga zovu članovi SNP-a. Nije tačno, nego ova Vlada vrši pritisak preko ANB-a na članove SNP-a. Jesmo li mi krivi što od 41 poslanika, premijer sada ima podršku deset poslanika, možda ni toliko", kazao je Joković.

"Nijesmo ovdje da branimo SNP nego da kažemo istinu. Premijeru poručujemo da kaže šta želi od SNP-a mi od njega ništa nijesmo dobili. Neka premijer kaže kako će glasati SNP i mi ćemo mu želju ispuniti iako on nama nije ispunio nijednu želju Ova Vlada možda nije najgora, ali ako je najbolja u istoriji neka kaže premijer šta je uradila za ovaj period. Možda je Vlada najbolja, ali je ovo najgori premijer od kad je Crne Gore", kazao je Joković.
On je kazao i da je rješenje na domaku, a da je svaki drugi scenario bolji od trenutnog.
"Vjerujem da je rješenje na domaku i da Crna Gora nikad nazad neće krenuti. DPS ide u političku prošlost. Neka nova vlada, izbori sve je bolje nego ovaj status kvo koji je neodrživ", kazao je Joković.
Na pitanje kako će se izjasniti na inicijativu GP URA, Joković je odgovorio da će se u narednom periodu vidjeti hoće li biti manjinske vlade ili će biti izbori.
"Zalažem se da u svakoj budućoj vlasti budu nacionalne manjine", kazao je on i dodao.
"Rekli smo da ćemo glasati kako odluče organi partije, a naš stav je nova vlada".
Joković je rekao i da je "apsolutni spin da je dio članstva protiv toga".
Kazao je da nije čuo da je bilo pritisaka na poslanike SNP-a ali ti pritisci bi bili uzaludni.
Rekao je da nemaju informaciju da je inicijativa stigla u Skupštinu niti su je oni dobili.
Dritan Abazović, lider URA - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
REGION
Koalicija koju predvodi URA danas podnosi inicijativu za smenu Vlade Crne Gore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala