- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Poruka iz Brisela Crnoj Gori: Manjinskoj vladi neće svi aplaudirati

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastave Crne Gore i EU
Zastave Crne Gore i EU - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Predlog za stvaranje manjinske vlade ima ambicija, ali je za njegov uspjeh potrebna podrška u Parlamentu, kaže za TVCG izvestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula.
Komentarišući stavove pojedinih partija da bi stvaranje nove većine značilo prekrajanje izborne volje građana, Picula kaže da praksa manjinske vlade postoji u demokatskim sistemima, i da je očigledno da takvom političkom potezu neće svi aplaudirati.
Poslanik Zelenih Tomas Vajs kaže da aktuelna vlada nije u stanju da ostvari rezultate zato što - DF blokira parlament, te da je manjinska vlada jedina šansa u ovom trenutku za napredak ka EU.
Kopredsedavajući POSPA Vladimir Bilčik naglašava da je važno da Crna Gora što pre odblokira zastoj u reformama.
"Crna Gora izgubila je dragoceno vreme za napredak na evropskom putu", jednoglasni su evropski poslanici.
"Prošla godina bila je izgubljena godina na EU putu. Nijedno poglavlje nije zatvoreno, dugo vremena nije bilo ambasadora u Briselu, pregovaračka struktura nije bila ustanovljena, mnogo je reči, ali malo postupaka", kazao je Bilčik za TVCG.
"Različiti politički akteri su tražili svoje mesto pod suncem, odmeravali su puno više snage jedni sa drugima nego sa problemima koji stoje pred Crnom Gorom", navodi Picula.
"Nažalost, aktuelna vlada nije u stanju da ispuni reforme zato što jedna partija- DF blokira Parlament. To nikada nijesam vidio- da partija koja je dio parlamentarne većine bojkotuje sopstveni parlament", dodaje Vajs.
Za ubrzanje integracija, naglašavaju, potrebna je politička stabilnost, a aktuelni predlog o formiranju manjinske vlade poslanici vide kao odraz izuzetno fragmetirane političke scene.
"To je projekat koji ima svoje ambicija, a za njegov uspjeh važna je podrška poslanika u parlamentu i uspjeh te inicijative će potvrditi poslanici u Parlamentu. Ukoliko dobije podršku, možemo govoriti da je taj predlog naišao na plodno tlo", naveo je Picula.
"Svaka vlada koja želi da napreduje ka EU mora da ima stabilnu jasnu i predvidljivu podršku u parlamentu. Postoje načini da se to postigne, bilo u sadašnjem sastavu parlamenta, ili sa novim izborima, crnogorski političari će odlučiti, ali vrijeme je presudno. Što se više odugovlači sa rješenjem to je gore za napredak na EU putu, nije samo važno šta se dešava već kad se dešava", ocjenjuje Bilčik.
Za Vajsa manjinska vlada nije najsrećnije rješenje, ali je jedino moguće u ovom trenutku.
"Mislim da nije 'lijep' korak da se ide ka manjinskoj vladi, ali radi građana i njihovog puta ka EU, to vidim kao jedinu šansu", navodi on.
Izvjestilac Tonino Picula naglašava da je manjinska vlada pojava koja je poznata demokratskim sistemima, komentarišući stavove pojedinih vladajućih partija da bi formiranje takve vlasti bilo prekrajanje izborne volje građana.
"Riječ je o interpretacijama jednog političkog poteza i očigledno je da mu neće svi aplaudirati, zavisno od toga koliko se prepoznaju u tom prijedlogu", kaže Picula.
"Nadam se da će DF i kroz manjisku vladu podržati obnavljanje sistema pravde, ali i restrukturiranje zemlje, kako ne bi bila zarobljena od strane nekoliko ljudi ili porodica. Takođe, otvara prostor i za učešće DPS-a. U toj partiji postoje neki slučajevi korupcije, kriminalnih aktivnosti, ali to nije sve što smo vidjeli od te stranke. DPS je takođe odgovoran što je doveo Crnu Goru toliko blizu evropskom putu i razvio šanse Crne Gore do te mjere da bude predvodnik u pregovaračkom procesu. U smislu evropske perspektive zemlje postoji zajednički interes manjina, demokratskih stranaka, zelenih partija, zajedno sa DPS-om i nadam se da će DPS podržati napredak zemlje ka EU", navodi Vajs.
Naši sagovornici ocjenjuju da je i pored vrlo visoke podrške građana članstvu, u posljednje vrijeme primjetna i depresija i apatičnost među njima, jer veliki broj nije zadovoljan rezultatima političkih opcija. Zato, treba poržati svaki predlog koji će poštovati evropske standarde, ali i njihove evropske ambicije.
Protest u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
REGION
Crna Gora ključa: Protesti zbog zahteva za pad vlade i „izdaje veka“, Krivokapić smenjuje Dritana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala