- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: U neredima u Kazahstanu učestvovali strani borci, konačni cilj bio državni prevrat

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Kazahstanu
Protesti u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
U neredima u Kazahstanu početkom meseca učestovali su strani borci koji su stekli iskustvo u inostranstvu i na žarištima, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Oleg Siromolotov.
„Prema informacijama snaga bezbednosti Kazahstana među napadačima su bili i stranci, kao i borci koji su iskustvo stekli u inostranstvu i na žarištima. Tako da se ovde radi o agresiji međunarodnih terorista koji su prošli ozbiljnu obuku u inostranstvu“, rekao je ruski diplomata u intervjuu za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, snage zainteresovane da na silu osvoje vlast u toj zemlji zloupotrebile su mirne proteste.
„Kazahstan se suočio sa izazovom bez presedana kada je reč o državnosti, bezbednosti i suverenitetu“, ocenio je Siromolotov.
Udarnu snagu učesnika nereda u Alma Ati činili su došljaci iz nekoliko stranih država i regiona, dodao je diplomata.
Teroristi su u Kazahstanu preduzeli hibridni teroristički napad čiji je konačni cilj bio državni prevrat, rekao je Siromolotov i dodao da je još rano govoriti o naručiocima.

Misija ODKB

Siromolotov je ocenio da se misija ODKB u Kazahstanu pokazala kao efikasan mehanizam za suprotstavljanje međunarodnim teroristima.
„Iskustvo ODKB u Kazahstanu biće proanalizirano kako bi bile donete preventivne mere za slučaj da dođe do pokušaja sprovođenje sličnih scenarija u drugim državama organizacije“, zaključio je Siromolotov.
Podsetimo, početkom januara u Kazahstanu su počeli protesti i neredi zbog dvostrukog povećanja cena gasa u zemlji. Kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev obratio se 5. januara zemljama ODKB-a za pomoć „u prevazilaženju terorističke pretnje”. U protestima je povređeno oko hiljadu ljudi.
Savet kolektivne bezbednosti ODKB-a odlučio je da pošalje kolektivne mirovne snage u Kazahstan radi normalizacije situacije u zemlji. U operaciji su učestvovali vojnici iz Rusije, Belorusije, Jermenije, Kirgizije i Tadžikistana. Njima je poverena zaštita strateški važnih objekata u zemlji. U četvrtak, 13. januara, misija je proglašena završenom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala